Wykonanie
Pyszne rogaliki stanowią wspaniałą przekąskę lub drugie śniadanko. Są proste w wykonaniu a smakują wybornie :) Zapraszam:)- 30 gram
drożdży- 1 szklanka
mleka-100g
masła rozpuszczonego i przestudzonego + 2 łyżki do posmarowania rogalików- 2
jajka- 100g zmielonych
migdałów- 300g
mąki pszennej typ 650- 2 łyżki
cukru- 100g marcepanu- 1 łyżeczka ekstraktu
migdałowego ( możecie go zastąpić paroma kropelkami aromatu)
Drożdże rozpuszczamy z
cukrem i ciepłym
mlekiem. Odstawiamy do wyrośnięcia. Kiedy zaczyn podwoi objętość dodajemy pozostałe składniki ( prócz marcepanu) i zagniatamy elastyczne ciasto. Odstawiamy je w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie dzielimy ciasto na pół i każdą połowę rozwałkowujemy na kształt koła . Każde koło przekrawamy na kilka części ( jak pizzę) . Na każdy kawałek ścieramy odrobinę marcepanu i rolujemy w rogalik. Rogaliki układamy na blachę wyłożona papierem do pieczenia i smarujemy
masłem. Pieczemy w temp. 180C ( piekarnik góra-dół) około 15 min. Z tej porcji wyszło mi około 25 rogalików.



Przepis dodaję do akcji :