Wykonanie
I znów kurczaczek pieczony pojawia się na moim blogu - tym razem marynowany w
białym winie z afrodyzjakami -
imbirem,
kurkumą i
lubczykiem :) Jest pyszny , soczysty i trzeba go spróbować, żebym nie była gołosłowna :)- 4 pojedyncze filety z
piersi z kurczaka ( ale mogą być każde inne części)- 200ml
białego wina- 100 ml
oleju- 1 łyżka
kurkumy- 1 łyżeczka mielonego
imbiru- 1 łyżka suszonego
lubczykuFilety myjemy osuszamy. Z pozostałych składników robimy marynatę, którą dokładnie wcieramy w
mięso. Pozostawiamy tak przygotowane
mięso na kilka godzin w lodówce- najlepiej na całą noc. Po wyjęciu z lodówki układamy w brytfance i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C ( piekarnik góra - dół) i pieczemy mniej więcej godzinę a
potem na parę minut zwiększamy temp do 200C żeby skórka się podpiekła.


