Wykonanie
Przepis na tę
karkówkę wymyśliłam na poczekaniu. Szczerze mówiąc nie wiedziałam co z tego wyjdzie bo jest na prawdę szybka w wykonaniu i bardzo prosta. Wyszła super pyszna :) Nie spodziewałam się, że można tak przyrządzić
karkówkę - jest soczysta, wilgotna i mięciutka. Polecam :)- 1,5 kg
karkówki- 1 duża
cebula- 2 łyżki
octu- 2 łyżki
oliwy-
musztarda-
majonez-
sól,
pieprz do smaku
Karkówkę myjemy, osuszamy, nacieramy
octem i
oliwą.
cebulę kroimy w plasterki. Połowę układamy na dole miski na to kładziemy
mięsko. Na wierzchu układamy drugą połowę
cebuli i wstawiamy do lodówki na co najmniej dwie godziny. Po tym czasie
mięso obsmażamy na gorącej patelni i wkładamy do naczynia żaroodpornego ( możecie zrobić to z
cebulą lub ją wyrzucić) . Cały wierzch
karkówki i boki smarujemy ulubioną
musztardą, na to kładziemy warstwę
majonezu, oprószamy
solą i
pieprzem - tylko nie za dużo żeby nie przesadzić. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C ( z termoobiegiem ) i pieczemy około 1,5 godziny. Po upieczeniu zostawiamy jeszcze na ok. 10 min w zamkniętym piekarniku.