Wykonanie
Brakuje mi bardzo słońca. Z TV jednak wiem, że
będę musiała na nie jeszcze poczekać, zrobiłam więc sobie dziś słoneczko na talerzu. Sięgnęłam do książki "Kuchnia" Nigelli Lawson i zrobiłam jej
słoneczną zupę- oczywiście nie byłabym sobą gdybym trochę nie zmieniła składników ale do odważnych świat należy:) Zupa jest pyszna, aromatyczna, sycąca no ma przepiękny żółto-
pomarańczowy kolor. Zapraszam:)- 1l
bulionu ( może być z kostki ale lepiej jak został Wam rosół z poprzedniego dnia)- 0,5 kg
kukurydzy cukrowej - można ją dostać mrożoną- 1
żółta papryka- 1
czerwona papryka- łyżka
masła-
sól,
pieprz, gałka muszkotałowaDo
bulionu wrzucamy
kukurydzę i doprowadzamy rosół do wrzenia. Kiedy osiągnie wymaganą temp. zmniejszamy ogień - ma się gotować na wolnym ogniu jakieś pół godziny. W tym czasie obie
papryki myjemy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kawałeczki. Podsmażamy je na łyżce
masła do miękkości i wrzucamy do
kukurydzy. Kiedy
kukurydza będzie miękka, wszystko razem miksujemy i doprawiamy
solą,
pieprzem i
gałką muszkatołową. Nie żałujcie zwłaszcza gałki- wspaniale podkreśla smak:)