ßßß Cookit - przepis na Cynbaty - chipsy z batatów z cynamonem

Cynbaty - chipsy z batatów z cynamonem

nazwa

Składniki

Wykonanie

Suszone bataty to popularna i smaczna przekąska rodem z krajów azjatyckich. W Polsce bataty są nadal niedoceniane, choć swoimi właściwościami znacznie przewyższają ziemniaki, a przygotowane z nich chipsy mogą stanowić zdrową alternatywę dla chipsów ziemniaczanych.
Suszenie batatów w suszarce do warzyw pozwala pominąć dodatek oleju, co znacznie obniży kaloryczność przekąski.
Składniki
6 dużych batatów
3 łyżeczki soli
3 łyżeczki mielonego cynamonu
Przygotowanie
Bataty umyć, obrać, pokroić na cienkie jak papier plasterki. Oprószyć solą i cynamonem, całość dokładnie wymieszać.
Plastry batatów ułożyć na sitach i suszyć około 4-8 godzin (dotyczy modelu MSG-04 firmy MPM), do czasu aż będą chrupiące.
Czas suszenia jest uzależniony od grubości plasterków i mocy suszarki.
Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Uwaga - najcieńsze plasterki uzyskamy krojąc bataty na mandolinie lub ze pomocą obieraka do warzyw.
Źródło:http://obiadoweinspiracje.blogspot.com/2015/09/cynbaty-chipsy-z-batatow-z-cynamonem.html