Wykonanie
            Suszone owoce zawierają dużą ilość błonnika, dzięki 
czemu mogą stanowić smaczną, zdrową przekąskę. Dlatego warto 
mieć w domu spory zapas 
suszonych jabłek, 
gruszek, 
truskawek, które można dać dziecku do szkoły lub zabrać ze sobą do pracyJednocześnie ich wykonanie nie jest ani zbyt kosztowne, ani pracochłonne. Po co więc kupować gotowe produkty, skoro niewielkim nakładem można przygotować w domu suszone smakołyki.Tak przygotowane 
owoce przydadzą się też do dekorowania potraw i przygotowania wigilijnego kompotu.
Suszone gruszki są znacznie słodsze niż świeże, dlatego lubią je chyba wszyscy :)Składniki- 2,5 kg twardych, dojrzałych 
gruszek - ilość dotyczy modeluMPM model MSG-04- opcjonalnie 
sok z cytryny do skropienia 
owoców, aby nie ciemniały- opcjonalnie szczypta zmielonych 
goździkówPrzygotowanie
Gruszek do suszenia nie musimy obierać ze skórki. 
Owoce umyć, osuszyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić na plastry o grubości od 3 do 5 mm i ewentualnie delikatnie oprószyć mielonymi 
goździkami i skropić 
sokiem z cytryny.Ułożyć na sitach i suszyć najpierw na drugim lub trzecim poziomie przez 4-5 godzin, a następnie dosuszyć na niższym poziomie przez 2-3 godziny.
Gruszki, jeśli są małe, można też suszyć pokrojone w ósemki, ale wtedy czas suszenia ulegnie wydłużeniu.Po ususzeniu 
owoce powinny być miękkie i elastyczne, przesuszone nie będą tak smaczne.
Suszone gruszki i 
jabłka szybko chłoną wilgoć, dlatego należy je przechowywać w szczelnych pojemnikach.