Wykonanie
Naszło nas ostatnio na robienie
serów,
serków,
twarożków i tym podobnych wynalazków.Skoro można zrobić
ser z
jogurtu, to można z
mleka i
maślanki :)Proste, szybkie do zrobienia i przynajmniej wiem co jemy.
Ser z poniższego przepisu smakiem i konsystencją jest bardzo zbliżony do włoskiego
sera ricotta lub cypryjskiego anari więc z powodzeniem można go wykorzystać jako ich zamiennik.W oryginale zarówno
ricottę jak i anari przygotowuje się z
serwatki, ale tej zawsze mamy za mało.Składniki2 litry niepasteryzowanego
mleka 3,2% (najlepszym rozwiązaniem byłoby wiejskie
mleko)1 litr
maślanki (lub 0,5 litra
śmietany jeśli
ser ma być bardziej tłusty)5 łyżek
soku z cytryny lub 3 łyżki
octu 10%opcjonalnie 1 płaska łyżeczka
soliPrzygotowanie
Mleko i
maślankę (lub
śmietanę) przelać do garnka i powoli podgrzewać, ale nie doprowadzać do wrzenia. Temperatura nie powinna przekraczać 85 stopni (zawartość garnka powinna być bardzo gorąca, ale nie może się zagotować). Po osiągnięciu oczekiwanej temperatury zmniejszyć płomień do minimum, dodać
sól i
sok z cytryny (lub
ocet), dokładnie wymieszać i zdjąć z ognia.Odstawić do całkowitego ostygnięcia po czym przelać na sitko wyłożone gazą lub lnianą ściereczka (jeśli
ser ma być bardziej wilgotny) i pozostawić na 30-60 minut do odcedzenia.Im dłużej
ser będzie ociekał, tym będzie bardziej suchy.W niektórych sklepach można też kupić specjalne foremki do odcedzania
sera, które nadają mu ładny kształt.