Wykonanie
O tym, że nasz ulubiony argentyński Futrzak(klik na Jej bloga) jest pomysłowy przekonaliśmy się już dawno, ale na to żeby
twarogu dodać
actimela, nigdy byśmy nie wpadli :)Poniżej kolejny nadesłany przez Futrzaka przepis :)ps. Wszystkie nadesłane przez Was przepisy podajemy w wersji oryginalnej wraz z
linkiem do bloga Autora / Autorki przepisu.Czekamy na kolejne zgłoszenia na adres
[email protected]Składniki2 litry pełnotłustego
mleka1 opakowanie
actimelaPrzygotowanieZaczynamy od zakupu 2 litrów pełnotłustego
mleka. Najlepiej, jakby nie było niczym wzbogacane, ale jeśli jest, to trudno. Też da radę :)Do tego kupujemy
actimel - ten o smaku " naturalnym " czy oryginalnym. Wszystkie inne mają dodatki sztucznych dosmaczaczy i są potwornie słodkie.
Mleko umieszczamy w jakimś słoiku albo garze - byle nie był metalowy (plastikowy jest ok). Wlewamy do niego jedną buteleczkę
actimela, mieszamy i przykrywamy pokrywką albo ścierka.
Potem wystarczy czekać :) - tempo zsiądnięcia się
mleka zależy od temperatury i wilgotności.Jeśli robimy w szklanym albo plastikowym naczyniu to łatwo powiedzieć, kiedy gotowe, bo
mleko rozdzieli się na frakcje - na górze bedzie część stała, na dole
serwatka.
Serwatkę odlewamy, część stałą możemy wymieszać - jeśli chcemy otrzymać gęsty
jogurt typu greckiego .Jak chcemy
ser, to część stałą podgrzewamy w garnku - ale temperatura nie może przekroczyć 100 stopni, bo się wszystko zwarzy. Po zestaleniu się
sera wrzucamy go do lnianego worka (szmatki) i wyciskamy albo zostawiamy do obciekniecia.