Wykonanie
Foremki do
ciastek w kształcie uśmiechniętych buziek "chodziły" za mną od dawna. W końcu, kiedy udało mi się je kupić, od razu wypróbowałam wypiek. Uśmiechnięte
ciasteczka nie tylko wyglądają fikuśnie, są też pysznie kruche i dosłownie rozpływają się w ustach.

Składniki:250 g
mąki pszennej200 g zimnego
masła100 g
cukru pudruszczypta
soli2
żółtkaWykonanie:

Do miski wsypać przesianą
mąkę,
sól,
cukier puder,
żółtka i posiekane, zimne
masło. Wyrobić gładkie ciasto. Zawinąć je w folią spożywczą i chłodzić przez 2 godziny.Po tym czasie ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na grubość ok 2 mm, lekko podsypując
mąką. Wycinać foremkami dowolne kształty. Przekładać delikatnie na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180ºC przez około 10 - 12 minut lub do zezłocenia. Wyjąć, wystudzić na kratce. Przełożyć powidłami, sklejając po 2
ciastka.

