Wykonanie
To jedno z tych fantastycznych, zdrowych śniadań które da nam energię na długo. Zwykle mam problem z jedzeniem śniadań. W tygodniu muszę je zjadać dość wcześnie mimo, że mój żołądek jest na bakier z wszelką formą konsumpcji. Za to w weekend najchętniej wypiłabym tylko
kawę której normalnie nie pijam bo nie lubię.. Generalnie jeśli już mam wybierać to wolę słodkie śniadanie. Takie jak to...W poniedziałki zaczynam pracę zawsze później. Mam czas na "dojście do siebie" po weekendzie:) I mam też czas na śniadanie. Przygotowanie granoli zajmuje chwilę bo trzeba ją podpiec ale dobrze znosi przechowywane więc jeśli zrobicie ją raz to przez kilka dni możecie cieszyć się fantastycznym śniadaniem i tworzyć swoje ulubione
owocowe kombinacje. Poza tym można ją zjeść z
jogurtem /mlekiem lub dodać do deserów i ciast.

Składniki (zależnie od upodobań- możecie użyć dowolnych
bakalii):szklanka
płatków owsianych (użyłam żytnich)sok wyciśnięty z 1
pomarańczypół szklanki
płatków migdałowychpół szklanki pestek
słonecznikagarść
rodzynekgarść
suszonych moreli2 łyżki
miodudo podania:
jogurt (najlepiej grecki)
owoceWykonanie:Wszystkie składniki wymieszaj w misce. Rozłóż je na blaszce wyłożonej papierem lub matą do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 20 minut. Nie piekłam granoli dłużej z dwóch powodów. Po pierwsze nie lubię gdy jest bardzo spieczona a po drugie dodałam rodzinki i
morele. Gdybym piekła je dłużej spaliłyby się po prostu:) Więc jeśli zrezygnujecie z
owoców suszonych a dodacie inne
orzechy możecie podpiec ją dłużej.Smacznego!