ßßß
Lody dla fanów kokosa, ponieważ nie znajdziecie w nich gładkiej, delikatnej konsystencji, a wyraźną fakturę wiórków kokosowych, które wypełniają całe lody.Zapraszam!Składniki:250 g wiórków kokosowych300 ml mleka500 ml śmietany 30-36%kilka łyżek cukruWykonanie:Wiórki kokosowe blendujemy z mlekiem (lub najpierw bez mleka) na gęstą papkę.Śmietanę ubijamy na sztywno z kilkoma łyżkami cukru, dodajemy kokosową papkę i miksujemy, aby składniki się dokładnie połączyły.
Masę umieszczamy w maszynie do lodów (po połowie, ponieważ całość się nie zmieści) i ucieramy, aż wystarczająco zgęstnieje. Możemy również domrozić masę w zamrażalniku. Jednak nie można pozwolić, aby masa bardzo długo się zamrażała, ponieważ zamarza dosłownie "na kość" i długo trzeba, aby ponownie zmiękła :-).
Lody są mocno kokosowe, wyraźnie czuć wiórki. Nie są to klasyczne, delikatne i gładkie lody. Zdecydowanie dla fanów kokosa.Smacznego!