Wykonanie
Witajcie!Dzisiaj obchodzimy Światowy Dzień
Chleba 2013 .Nie mogło u mnie oczywiście zabraknąć bochenka, którym się mogliśmy delektować cały dzień.

Ciabatta jest moim ulubionym
pieczywem, znajdziecie już kilka wariacji na jej temat na blogu, więc i w tym ważnym dniu musiała się pojawić.Przygotowałam ją w ramach akcjiZapraszam!Składniki:275 g
mąki pszennej150 g
mąki żytniej1 łyżeczka
suszonych drożdży1 łyżeczka
soli100 g zielonych
oliwek250 ml ciepłej
wodyWykonanie:
Mąkę pszenną,
sól,
drożdże i ciepłą
wodę mieszamy łyżką w misce, pozostawiamy pod przykryciem na 2 godziny.Następnie dodajemy
mąkę żytnią i
oliwki (mogą być posiekane w plasterki), wyrabiamy elastyczne ciasto. Formujemy z niego bochenek, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawiamy pod przykryciem na 1,5 godziny.

Wyrośniętą ciabattę pieczemy 30 minut w 180 st.Smacznego!English versionCiabatta with olivesIngredients:275 g of wheat
flour150 g of rye
flour1 teaspoon of dried yeast1 teaspoon of salt100 g green olives250 ml of warm waterWheat
flour, salt, yeast and warm water mix in a bowl, leave covered for 2 hours.Then add the rye
flour and olives (can be chopped into slices), knead the dough. Form in a loaf, put on a baking
tray and leave covered for 1.5 hours.Bake 30 minutes at 180 degrees.Enjoy!