Wykonanie
Cześć!Dzisiaj zapraszam Was na banalny przepis na kompot
czereśniowy!Lubię Wam pokazywać ładne zdjęcia, więc też musiał tutaj trafić ;-).

Każdy kompot to prosta sprawa, praktycznie wszystkie
owoce możecie wrzucić do garnka i zalać
wodą.Ja zdecydowałam się go zrobić, bo znalazłam tanie
czereśnie, czasem nie "marnujcie" takich za około 20 zł za kilogram! Warto je lepiej wykorzystać ;-). Moje kosztowały kilka zł, a wcale nie były najgorsze.A kompoty, cóż... najlepsze do obiadu na gorący dzień!Zapraszam!Składniki:1 kg
czereśni1,5 l
wodymiód (opcjonalnie
cukier)100 ml
wiśniówki (opcjonalnie)Wykonanie:Z
czereśni usuwamy szypułki, wrzucamy je do garnka i zalewamy 1,5 l zimnej
wody.Gotujemy na niewielkim ogniu około 30 minut.Dosładzamy
miodem lub
cukrem, odstawiamy do ostudzenia.Przed podaniem dodajemy
wiśniówkę, oczywiście w przypadku kompotu dla dorosłych!Kompot możemy dodatkowo schłodzić w lodówce lub podać z kostkami
lodu.

A
czereśnie, które nam zostały, zjadamy na deser ze smakiem!

Smacznego!