ßßß Cookit - przepis na Ucierane ciasto z czerwoną porzeczką

Ucierane ciasto z czerwoną porzeczką

nazwa

Wykonanie

Proste ciasto owocowe odmierzane łyżką
Uwielbiam ciasta, przy których nie brudzę zbyt dużo naczyń kuchennych. No i wszelkie przepisy, które szczycą się prostotą odmierzania składników. Łatwe do przyrządzenia nawet w wykonaniu młodszej latorośli :)
Poniższe ciasto zawiera dwa w jednym - łatwe dozowanie składników i w efekcie mało zmywania po pieczeniu . Do jego przygotowania użyłam dokładnie 3 sztuk kuchennego asortymentu: łyżki, miski i trzepaczek wraz z mikserem.
Szybko, prosto i przyjemnie :)
Składniki na małą tortownicę o średnicy 18 cm:
2/3 kostki margaryny roślinnej (175g) - musi być miękka, czyli wyjąć wcześniej z lodówki i zostawić na ok.30 min. w temp. pokojowej
8 łyżek cukru - czubatych - dla łasuchów sugeruję dodać 2 łyżki, czyli razem 10, będzie słodziej, zwłaszcza w kontraście z kwaśnymi owocami
1 mały cukier wanilinowy (16g)
3 jaja (całe)
10 łyżek mąki pszennej - czubatych
1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
6-7 garści dowolnych owoców - u mnie czerwona porzeczka
W dużej misce utrzeć mikserem miękką margarynę z cukrem na biały puch - cukier dosypując po trochu .
Mnie przeważnie brak cierpliwości i do białego puchu nigdy nie docieram - ucieram mikserem do momentu, gdy cukier się z grubsza rozetrze i całość zmieni kolor na bardziej kremowy.
Do ucieranej masy dodawać stopniowo jajka, na przemian z przesianą mąką i proszkiem do pieczenia - przesianie mąki przez sito napowietrza ją i wspomaga wyrastanie ciasta. Wyrobić wszystko mikserem przez kilka minut na gładką masę.
Na końcu dorzucić 3 garście porzeczek i wymieszać łyżką.
Małą tortownicę wysmarować masłem i obsypać kaszą manną - kasza manna jest tu lepsza niż bułka tarta bo nie ma tendencji do przypalania się . Przełożyć do niej ciasto i równo rozprowadzić po dnie tortownicy - najlepiej pomóc sobie łyżką, bo ciasto będzie dość gęste .
Na wierzch wrzucić pozostałe owoce (3-4 garście).
Piec w temp. 180C ok. 45-55 minut na środkowym poziomie piekarnika - u mnie bez termoobiegu . Im mniejsza tortownica, tym wyższe ciasto i wydłużony czas pieczenia. Przy tortownicy o średnicy 22cm skrócić czas pieczenia do 40-45 minut.
Wykonać test „suchego patyczka” by upewnić się że się upiekło - jak wyjdzie suchy, niczym nie oblepiony – ciasto gotowe!
Uchylić drzwiczki piekarnika i zostawić ciasto do lekkiego przestudzenia na 10 minut, następnie wyjąć z piekarnika i odstawić do zupełnego wystudzenia jeszcze w tortownicy.
Źródło:http://grunttoprzepis.blogspot.com/2015/09/ucierane-ciasto-z-czerwona-porzeczka.html