Wykonanie
Proste ciasto
owocowe odmierzane łyżką

Uwielbiam ciasta, przy których nie brudzę zbyt dużo naczyń kuchennych. No i wszelkie przepisy, które szczycą się prostotą odmierzania składników. Łatwe do przyrządzenia nawet w wykonaniu młodszej latorośli :)Poniższe ciasto zawiera dwa w jednym - łatwe dozowanie składników i w efekcie mało zmywania po pieczeniu . Do jego przygotowania użyłam dokładnie 3 sztuk kuchennego asortymentu: łyżki, miski i trzepaczek wraz z mikserem.Szybko, prosto i przyjemnie :)

Składniki na małą tortownicę o średnicy 18 cm:2/3 kostki
margaryny roślinnej (175g) - musi być miękka, czyli wyjąć wcześniej z lodówki i zostawić na ok.30 min. w temp. pokojowej8 łyżek
cukru - czubatych - dla łasuchów sugeruję dodać 2 łyżki, czyli razem 10, będzie słodziej, zwłaszcza w kontraście z kwaśnymi
owocami1 mały
cukier wanilinowy (16g)3
jaja (całe)10 łyżek
mąki pszennej - czubatych1 i ½ łyżeczki
proszku do pieczenia6-7 garści dowolnych
owoców - u mnie
czerwona porzeczka
W dużej misce utrzeć mikserem
miękką margarynę z
cukrem na biały puch -
cukier dosypując po trochu .Mnie przeważnie brak cierpliwości i do białego puchu nigdy nie docieram - ucieram mikserem do momentu, gdy
cukier się z grubsza rozetrze i całość zmieni kolor na bardziej kremowy.Do ucieranej masy dodawać stopniowo
jajka, na przemian z przesianą
mąką i
proszkiem do pieczenia - przesianie
mąki przez sito napowietrza ją i wspomaga wyrastanie ciasta. Wyrobić wszystko mikserem przez kilka minut na gładką masę.Na końcu dorzucić 3 garście
porzeczek i wymieszać łyżką.Małą tortownicę wysmarować
masłem i obsypać
kaszą manną -
kasza manna jest tu lepsza niż
bułka tarta bo nie ma tendencji do przypalania się . Przełożyć do niej ciasto i równo rozprowadzić po dnie tortownicy - najlepiej pomóc sobie łyżką, bo ciasto będzie dość gęste .Na wierzch wrzucić pozostałe
owoce (3-4 garście).Piec w temp. 180C ok. 45-55 minut na środkowym poziomie piekarnika - u mnie bez termoobiegu . Im mniejsza tortownica, tym wyższe ciasto i wydłużony czas pieczenia. Przy tortownicy o średnicy 22cm skrócić czas pieczenia do 40-45 minut.Wykonać test „suchego patyczka” by upewnić się że się upiekło - jak wyjdzie suchy, niczym nie oblepiony – ciasto gotowe!Uchylić drzwiczki piekarnika i zostawić ciasto do lekkiego przestudzenia na 10 minut, następnie wyjąć z piekarnika i odstawić do zupełnego wystudzenia jeszcze w tortownicy.





