Wykonanie
Milion dobrych bakterii w
owocowym wydaniu - wymarzony
napój na ochłodę w gorące popołudnie latem.

Mój związek z
maślanką przerodził się ostatnio w namiętny i żarliwy romans :) Od czasu jak zdrowotne przesłanki zmusiły mnie do baczniejszego przyglądania się co jem,
maślanka bryluje w moim jadłospisie.Nie muszę tu chyba zbyt mocno wychwalać zalet picia
maślanki i innych
mlecznych napojów fermentowanych, czyli bogatych w prozdrowotne bakterie kwasu
mlekowego - do zadań specjalnych, jak to nazywam ;)
Maślanka dostarcza organizmowi cennych składników odżywczych, wzmacnia odporność i chroni przed infekcjami, reguluje trawienie, generalnie korzystnie wpływa na zdrowie - a co jest z tym nierozerwalnie połączone, również i na urodę i stan skóry :)Drogocenną zaletą
maślanki, zwłaszcza dla dbających o linię, jest jej niskokaloryczność -
maślanka nie tuczy! - wbrew temu co mogłaby sugerować "
maślana" nazwa ;)Specyficzny, kwaskowaty smak
maślanki odświeża, orzeźwia i doskonale gasi pragnienie . A tym samym jest znakomitym "zapychaczem", gdy nie ma się ochoty na ciężki posiłek. Idealna na
słoneczny, letni dzień!

Poniżej propozycja
napoju chłodzącego z
maślanką w roli głównej.Składniki na 2 porcje:250ml
maślanki naturalnej200g
truskawek1 mały
banan (100g)1 mała
pomarańcza (150g)sok z 1
cytryny (2
razy po 1/2
cytryny)
Maślankę schłodzić przez kilka godzin w lodówce.
Truskawki umyć, odszypułkować.
Banana obrać ze skóry, pokroić w mniejsze kawałki i skropić
sokiem z połówki
cytryny aby nie sczerniał.
Pomarańcze obrać ze skóry i błonek (w miarę możliwości dokładnie, ale jeśli trochę błonek zostanie - nie szkodzi). Tak przygotowane
owoce przełożyć do wspólnego naczynia i wlożyć na 15-30 min. do zamrażarki - w zależności jak bardzo "mroźny" chcemy
mieć produkt końcowy ;)Do blendera wrzucić lekko zmrożone
owoce i zmiksować. Dolać sok z pozostałej połówki
cytryny oraz
maślankę i dalej pomiksować. Dla łaknących bardziej sytego posiłku, można dorzucić
otręby.Przelać do pucharków i delektować się orzeźwiającym smakiem
owocowo-
maślankowym :)
