ßßß Cookit - przepis na Koktajl Zmrożona Namiętność... do maślanki :)

Koktajl Zmrożona Namiętność... do maślanki :)

nazwa

Wykonanie

Milion dobrych bakterii w owocowym wydaniu - wymarzony napój na ochłodę w gorące popołudnie latem.
Mój związek z maślanką przerodził się ostatnio w namiętny i żarliwy romans :) Od czasu jak zdrowotne przesłanki zmusiły mnie do baczniejszego przyglądania się co jem, maślanka bryluje w moim jadłospisie.
Nie muszę tu chyba zbyt mocno wychwalać zalet picia maślanki i innych mlecznych napojów fermentowanych, czyli bogatych w prozdrowotne bakterie kwasu mlekowego - do zadań specjalnych, jak to nazywam ;)
Maślanka dostarcza organizmowi cennych składników odżywczych, wzmacnia odporność i chroni przed infekcjami, reguluje trawienie, generalnie korzystnie wpływa na zdrowie - a co jest z tym nierozerwalnie połączone, również i na urodę i stan skóry :)
Drogocenną zaletą maślanki, zwłaszcza dla dbających o linię, jest jej niskokaloryczność - maślanka nie tuczy! - wbrew temu co mogłaby sugerować "maślana" nazwa ;)
Specyficzny, kwaskowaty smak maślanki odświeża, orzeźwia i doskonale gasi pragnienie . A tym samym jest znakomitym "zapychaczem", gdy nie ma się ochoty na ciężki posiłek. Idealna na słoneczny, letni dzień!
Poniżej propozycja napoju chłodzącego z maślanką w roli głównej.
Składniki na 2 porcje:
250ml maślanki naturalnej
200g truskawek
1 mały banan (100g)
1 mała pomarańcza (150g)
sok z 1 cytryny (2 razy po 1/2 cytryny)
Maślankę schłodzić przez kilka godzin w lodówce.
Truskawki umyć, odszypułkować. Banana obrać ze skóry, pokroić w mniejsze kawałki i skropić sokiem z połówki cytryny aby nie sczerniał. Pomarańcze obrać ze skóry i błonek (w miarę możliwości dokładnie, ale jeśli trochę błonek zostanie - nie szkodzi). Tak przygotowane owoce przełożyć do wspólnego naczynia i wlożyć na 15-30 min. do zamrażarki - w zależności jak bardzo "mroźny" chcemy mieć produkt końcowy ;)
Do blendera wrzucić lekko zmrożone owoce i zmiksować. Dolać sok z pozostałej połówki cytryny oraz maślankę i dalej pomiksować. Dla łaknących bardziej sytego posiłku, można dorzucić otręby.
Przelać do pucharków i delektować się orzeźwiającym smakiem owocowo-maślankowym :)
Źródło:http://grunttoprzepis.blogspot.com/2014/06/koktajl-zmrozona-namietnosc-do-maslanki.html