ßßß Cookit - przepis na Chleb pszenny na zakwasie

Chleb pszenny na zakwasie

nazwa

Wykonanie

Podejście do chleba na zakwasie - numer 2 :)
Po wyjęciu zaczynu z lodówki udało mi się go szczęśliwie dokarmić i "rozmnożyć" - przez cztery dni z rzędu dosypywałam mąki żytniej i dolewałam wody, a on rósł... prawie jak na drożdżach ;) Mamy więc chleb... tym razem pszenny... lekko słodki...
Składniki:
150 g zakwasu
500 g mąki pszennej
200 g ciepłej wody
1/2 łyżki soli
1 łyżka miodu
Sposób przygotowania:
Do miski wlej zakwas, dodaj wodę, sól i miód. Wymieszaj. Dodaj mąkę i wyrabiaj ciasto przez kilka minut - możesz za pomocą robota kuchennego. Uformuj kulę i zostaw pod przykryciem w naoliwionej misce. "Zapomnij" o nim na 3-4 godziny, aż podwoi swoją objętość.
Uformuj bochenek i pozostaw do wyrośnięcia na kolejną godzinę - przykryj wcześniej folią i ściereczką.
Piekarnik nagrzej do 230 st., włóż chleb i spryskaj go wodą. Piecz około 30-40 minut. Jak sprawdzić, czy już jest upieczony? Po uderzeniu od spodu wyda głuchy dźwięk.
Źródło:http://zapach-domu.blogspot.com/2013/12/chleb-pszenny-na-zakwasie.html