Wykonanie
Podejście do
chleba na zakwasie - numer 2 :)Po wyjęciu zaczynu z lodówki udało mi się go szczęśliwie dokarmić i "rozmnożyć" - przez cztery dni z
rzędu dosypywałam
mąki żytniej i dolewałam
wody, a on rósł... prawie jak na drożdżach ;) Mamy więc
chleb... tym razem pszenny... lekko słodki...
Składniki:150 g zakwasu500 g
mąki pszennej200 g ciepłej
wody1/2 łyżki
soli1 łyżka
mioduSposób przygotowania:Do miski wlej zakwas, dodaj
wodę,
sól i
miód. Wymieszaj. Dodaj
mąkę i wyrabiaj ciasto przez kilka minut - możesz za pomocą robota kuchennego. Uformuj kulę i zostaw pod przykryciem w naoliwionej misce. "Zapomnij" o nim na 3-4 godziny, aż podwoi swoją objętość.Uformuj bochenek i pozostaw do wyrośnięcia na kolejną godzinę - przykryj wcześniej folią i ściereczką.Piekarnik nagrzej do 230 st., włóż
chleb i spryskaj go
wodą. Piecz około 30-40 minut. Jak sprawdzić, czy już jest upieczony? Po uderzeniu od
spodu wyda głuchy dźwięk.