ßßß Cookit - przepis na Udka a'la żabie, czyli kurczak po francusku ;)

Udka a'la żabie, czyli kurczak po francusku ;)

nazwa

Wykonanie

Dziś przedstawiam drobiowe udka w kolejnej prostej ale smacznej odsłonie. Lubię delikatne mięso kurczaka - oczywiście jeśli tylko zbyt mocno nie zastanawiam się jak owo mięso zostało wyhodowane :) W każdym razie ostatnio wymyśliłam bardzo prosty a zarazem smakowity sposób na przyrządzenie kurzych nóg. Mianowicie tym razem postanowiłam do jego przyprawienia wykorzystać smaki Francji, czyli musztardę francuską i zioła prowansalskie. Zapewniam, że efekt jest pyszny.
Składniki (na dwa obiady dla 2+1):
3 udka kurczaka (ćwiartki)
2 małe marchewki
2 łyżki musztardy francuskiej
2 łyżeczki sosu sojowo - grzybowego
sól
pieprz kolorowy
pieprz biały
zioła prowansalskie
Przygotowanie:
Umyte udka natarłam solą i odstawiłam na jakiś czas by sól się rozpuściła. Oprószyłam pieprzem kolorowym Pokropiłam sosem sojowym, który roztarłam. Następnie wysmarowałam udka z obu stron musztardą francuską. Oprószyłam białym pieprzem i dość sporą ilością ziół prowansalskich. Tak przygotowane udka marynowały się całą noc. Upiekłam je swoją tradycyjną metodą - w rękawie w temperaturze 190 stopni, na obranej, pokrojonej marchwi - przez ok 75 minut.
Udka wychodzą aromatyczne, soczyste i pyszne. Doskonale smakują zarówno z surówką z kapusty pekińskiej jak i ziemniaczkami przypiekanymi ze szczypiorem na maśle oraz pieczonymi warzywami. Następnym razem dodam do pieczenia mięsa odrobinę białego wina. Polecam. Receptura jest prosta a obiad wychodzi smakowity i nie wymagający zbyt wiele pracy.
Źródło:http://cytryny-jak-maliny.blogspot.com/2013/10/udka-ala-zabie-czyli-kurczak-po.html