Wykonanie

Upał doskwiera i dla ochłody
lody obowiązkowo muszą być. Tym razem bardzo orzeźwiające
lody z
herbatą Matcha (ulubioną mego syna). Gałeczka takich
lodów fajnie ożywia umysł i ciało znużone wysoką temperaturą.
Lody są umiarkowanie słodkie, co w upalny dzień jest dodatkowym walorem.
Lody przygotowywane bez maszyny, mrożąc je należy tylko co pewien czas mieszać, rozbijając w ten sposób powstające kryształki
lodu.Składniki:200 ml
śmietany 30% schłodzonej1 łyżka
cukru pudru1/2 puszki
mleka zagęszczonego słodzonego1 - 2 łyżeczki proszku
herbaty Matcha2 łyżki
soku z cytryny1 łyżka
alkoholu

Przygotowanie:W 50 ml gorącej
wody rozmieszać
herbatę i wystudzić, może powstać zawiesina z drobinkami (w czasie miksowania się rozmiesza). Ilość
herbaty zależy jak intensywny smak chcemy otrzymać, przy tych proporcjach nie przekraczać 2 łyżeczek, bo może być zbyt mocna goryczka herbaciana.Schłodzoną
śmietanę zmiksować z
cukrem pudrem do uzyskania sztywnej piany (nie przebić, gdyż się rozwarstwi). Pod koniec ubijania dodać wystudzoną
herbatę i małymi partiami dodawać
mleko zagęszczone. Dodać
sok z cytryny i
alkohol, miksować na niskich obrotach do połączenia się składników.Wlać do plastikowego pojemnika i wstawić do zamrażarki.Co 40 minut zamieszać, można blenderem, aby nie dopuścić do powstania zbyt dużych kryształków
lodu. Jeśli zapomnimy
lody będą mniej kremowe lecz w smaku tak samo dobre.Kilka minut przed jedzeniem
lody wyjąć z zamrażarki, łatwiej będą się nakładać.