Wykonanie
Bardzo proste, moim zdaniem bardzo dobre,
lody śmietankowe, wykonane bez użycia maszynki do
lodów, bez konieczności mieszania w trakcie mrożenia.2 składniki, 5 minut robienia, doba mrożenia.Jestem z nich bardzo dumna, bo to są moje pierwsze
lody wykonane samodzielnie.Skład tych
lodów podyktowało mi
serce. Uwielbiam amerykańskie
lody śmietankowe z automatu. Smak ich przypomina, moim zdaniem, smak
słodzonego mleka zagęszczonego. Zaryzykowałam i to był strzał w dziesiątkę :)


Składniki:500 ml
śmietany 30%200 ml
mleka zagęszczonego słodzonegoWykonanie:
Śmietanę i
mleko trzymamy w lodówce. Muszą być jak najzimniejsze. Kilka godzin wcześniej do lodówki wkładamy
łopatki do miksowania od miksera i miskę, w której będziemy robić
lody.
Śmietanę wlewamy do miski i ubijamy na puszystą masę. Trzeba uważać, aby nie zrobiło nam się
masło. Lepiej
śmietanę ubijać za krótko, niż za długo. Za mało ubita
śmietana nie wpłynie na smak
lodów.Następnie ciągle ubijając, powoli dolewamy
mleko. Całość przelewamy do pojemniczka, zamykamy i wstawiamy do lodówki na dobę. Po 10 godzinach
lody można już jeść, ale moim zdaniem po 24 godzinach są lepsze.Smacznego :)Przepis bierze udział w akcji: