ßßß Cookit - przepis na Lody śmietankowe

Lody śmietankowe

nazwa

Wykonanie

Bardzo proste, moim zdaniem bardzo dobre, lody śmietankowe, wykonane bez użycia maszynki do lodów, bez konieczności mieszania w trakcie mrożenia.
2 składniki, 5 minut robienia, doba mrożenia.
Jestem z nich bardzo dumna, bo to są moje pierwsze lody wykonane samodzielnie.
Skład tych lodów podyktowało mi serce. Uwielbiam amerykańskie lody śmietankowe z automatu. Smak ich przypomina, moim zdaniem, smak słodzonego mleka zagęszczonego. Zaryzykowałam i to był strzał w dziesiątkę :)
Składniki:
500 ml śmietany 30%
200 ml mleka zagęszczonego słodzonego
Wykonanie:
Śmietanę i mleko trzymamy w lodówce. Muszą być jak najzimniejsze. Kilka godzin wcześniej do lodówki wkładamy łopatki do miksowania od miksera i miskę, w której będziemy robić lody.
Śmietanę wlewamy do miski i ubijamy na puszystą masę. Trzeba uważać, aby nie zrobiło nam się masło. Lepiej śmietanę ubijać za krótko, niż za długo. Za mało ubita śmietana nie wpłynie na smak lodów.
Następnie ciągle ubijając, powoli dolewamy mleko. Całość przelewamy do pojemniczka, zamykamy i wstawiamy do lodówki na dobę. Po 10 godzinach lody można już jeść, ale moim zdaniem po 24 godzinach są lepsze.
Smacznego :)
Przepis bierze udział w akcji:
Źródło:http://smakmojegodomu.blogspot.com/2015/08/lody-smietankowe.html