ßßß Cookit - przepis na Gomółki

Gomółki

nazwa

Wykonanie

Wielkanoc już za pasem zatem należy przygotować gomółki. Te serowe kopczyki z dodatkiem kminku tradycyjnie wzbogacą koszyczek ze święconką oraz wielkanocny żurek. Ich przygotowanie jest proste i nie wymaga wiele czasu. Gomółki powinno się suszyć przez 3-4 dni.
Ilość sztuk: 15
Składniki:
30 dag sera białego tłustego,
1 żółtko,
sól,
2 łyżeczki kminku,
szczypta kurkumy
Przygotowanie:
Ser biały utrzeć na gładką masę, dodać żółtko nadal ucierając. Masę serowo-żółtkową doprawić solą i kminkiem według własnego uznania. Lepiąc gomółki najlepiej mieć ręce zwilżone wodą. Formować kuleczki z czubkiem jak na zdjęciu.
Suszyć przez 4 dni w nagrzanym do temperatury 50 stopni Cejsjusza piekarniku, na piecu lub kaloryferze.
Źródło:http://ola-w-kuchni.blogspot.com/2014/04/gomoki.html