Wykonanie
Wielkanoc już za pasem zatem należy przygotować gomółki. Te
serowe kopczyki z dodatkiem
kminku tradycyjnie wzbogacą koszyczek ze święconką oraz wielkanocny żurek. Ich przygotowanie jest proste i nie wymaga wiele czasu. Gomółki powinno się suszyć przez 3-4 dni.Ilość sztuk: 15Składniki:30 dag
sera białego tłustego,1
żółtko,
sól,2 łyżeczki
kminku,szczypta
kurkumyPrzygotowanie:
Ser biały utrzeć na gładką masę, dodać
żółtko nadal ucierając. Masę
serowo-
żółtkową doprawić
solą i
kminkiem według własnego uznania. Lepiąc gomółki najlepiej
mieć ręce zwilżone
wodą. Formować kuleczki z czubkiem jak na zdjęciu.Suszyć przez 4 dni w nagrzanym do temperatury 50 stopni Cejsjusza piekarniku, na piecu lub kaloryferze.