Wykonanie
Kolejny eksperyment za mną! Dziś coś innego, bo bez
mięsa. Jednak myślę, że
ciecierzyca wraz ze swoją zawartością
białka pomoże nam zaspokoić apetyt na
mięso. Poza tym nie samym
mięsem człowiek żyje! Kochani jak zawsze przygotowałam dla Was prosty przepis. Jednak rozpiszę Wam dwa sposoby na jego przygotowanie, ponieważ możecie w tym przypadku użyć
ciecierzycy surowej (dłużej trwa gotowanie), lub z puszki (duuużo szybciej). Jednak nie musicie się martwić - smak będzie taki sam. Ja jednak użyłam
ciecierzycy surowej, gdyż akurat taką miałam pod ręką i chciałam pokazać w jaki sposób ją przygotowujemy. Dobrze koniec gadania - GOTUJEMY!

składniki:100 g
ciecierzycy surowej (lub puszka
ciecierzycy)6-7
pomidorów suszonych z
kaparami w
olejupół
cebuli250 g
pieczarekolej z
pomidorów suszonychpół opakowania
serka topionego (50 g)2 szklanki
wody + 1 szklanka
bulionu warzywnegoPrzepis jeśli używamy
ciecierzycy surowej:
Ciecierzycę zalewamy zimną
wodą najlepiej na całą noc. W tym czasie
ciecierzyca spęcznieje podwajając swoją objętość.
Cebulę kroimy w piórka i przysmażamy na 3 łyżkach
oleju z
suszonych pomidorów. Następnie dorzucamy
pomidory suszone pokrojone w paski i przysmażamy. Kolejno dorzucamy
ciecierzycę (bez
wody w której się namaczała). Chwilę przysmażamy i wlewamy 2 szklanki
wody i szklankę
bulionu. Zmniejszamy ogień i gotujemy
ciecierzycę około 1 godziny.
Pieczarki kroimy w plastry i po godzinie gotowania dodajemy do
ciecierzycy. Dusimy, aż
pieczarki będą miękkie. Dodajemy
serek topiony i czekamy, aż się rozpuści. Całość gotujemy jeszcze 5 minut i gotowe!Przepis jeśli używamy
ciecierzycy z puszki:
Cebulę kroimy w piórka i przysmażamy na 3 łyżkach
oleju z
suszonych pomidorów. Następnie dorzucamy
pomidory suszone pokrojone w paski i przysmażamy. Kolejno dodajemy
pieczarki pokrojone w plastry i
ciecierzycę z puszki. Wlewamy pół szklanki
bulionu i dusimy około 10 minut. Dodajemy
serek topiony, czekamy, aż się roztopi i gotowe! ( W tym przepisie dodajemy tylko pół szklanki
bulionu, a nie tak jak jest napisane w składnikach: 2 szklanki
wody + 1 szklanka
bulionu warzywnego!)







