ßßß
Składniki:WARSTWA BORÓWKOWA150g borówek3 łyżki soku z cytryny50g jogurtu greckiego3 łyżeczki cukru1 i 1/2 łyżeczki (6g) żelatyny2 łyżki wodyWARSTWA KOKOSOWA100g jogurtu greckiego15g (około 2 łyżek) wiórków kokosowych3 łyżeczki cukru1/2 łyżeczki (2g) żelatyny1 łyżka wody100g borówek i 2 łyżeczki wiórków kokosowych do dekoracji
Wykonanie:- do umytych borówek dodać sok z cytryny, zmiksować blenderem na mus- żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, gdy napęcznieje, krótko podgrzać w kuchence mikrofalowej- żelatynę lekko ostudzić, dodać do musu z borówek, wymieszać i pozostawić do lekkiego zgęstnienia- jogurt rozmieszać, dodać cukier i mus borówkowy, składniki wymieszać- masę borówkową przełożyć do dwóch kieliszków, schłodzić do zastygnięcia masy- jogurt wymieszać z cukrem i wiórkami kokosowymi- żelatynę zalać zimną wodą, gdy napęcznieje, podgrzać krótko w kuchence mikrofalowej, pozostawić do lekkiego ostygnięcia- żelatynę dodać do jogurtu, wymieszać, masę pozostawić do lekkiego zgęstnienia- masę kokosową przełożyć na wierzch zastygniętej masy borówkowej, na wierzchu ułożyć gęsto koło siebie warstwę borówek, na niej kolejna warstwę, wierzch posypać wiórkami kokosowymi- całość schłodzić do zastygnięcia górnej warstwy- deser należy przechowywać w lodówce, podawać schłodzony
Deser z borówkami można przygotować w kieliszkach lub niewielkich pucharkach/szklankach. Z podanych w przepisie proporcji składników przygotowałam dwa desery.