Wykonanie
Mus
truskawkowy z
kaszy manny to szybki w wykonaniu deser o delikatnym smaku
truskawek w
śmietanie. Dodatek
bitej śmietany nadaje delikatnej konsystencji i równoważy smak
kaszki.Taki deser jest szybki w przygotowaniu, ważne jednak, żeby podawać go w formie schłodzonej, gdyż wtedy zachowuje odpowiednią konsystencję i najlepiej smakuje.Przepis jest do wykorzystania w dwóch szklankach o pojemności 250ml, jest on jednak dość syty, więc można też podzielić go na więcej porcji do mniejszych naczyń.

Składniki:40g
kaszy manny300ml
mleka30g
cukru1 łyżka
soku z cytryny200g
truskawek100g
śmietanki 30%1 ładna
truskawka z szypułką do dekoracji

Wykonanie:-
kaszę wymieszać z niewielką ilością
mleka, pozostawić na 30 minut- resztę
mleka zagotować z
cukrem, do gotującego się
mleka wlać zawiesinę z
kaszy manny, gotować na małym ogniu, cały czas mieszając do całkowitego rozklejenia się
skrobi (do wyraźnego zgęstnienia)- ugotowaną
kaszę zdjąć z ognia, lekko ostudzić pod przykryciem z folii spożywczej (ułożonej tak, by dotykała powierzchni)-
kaszkę zmiksować do uzyskania puszystej konsystencji-
truskawki oczyścić, pozbawić szypułek, rozdrobnić blenderem na mus, odłożyć 1-2 łyżeczki do dekoracji- zmiksowane
truskawki dodać do ubitej
kaszki, ponownie zmiksować do uzyskania jednolitego koloru- zimną
śmietankę ubić na sztywno, delikatnie wmieszać do
kaszki- gotowy mus przełożyć po równo do dwóch szklaneczek, wyrównać, na wierzchu zrobić kleksy z pozostawionego musu
truskawkowego, schłodzić- mus podawać schłodzony, przed podaniem dekorować połówką
truskawki
Mus z
kaszy manny można przygotować też z innymi
owocami, np.
malinami. Jeśli chcielibyście otrzymać mniej kaloryczny deser, można
kaszę manną ugotować na wodzie zamiast
mleka lub ograniczyć ilość dodanej
śmietanki, z tym, że wpłynie to na pewno na smak musu.