ßßß
Składniki:40g kaszy manny300ml mleka30g cukru1 łyżka soku z cytryny200g truskawek100g śmietanki 30%1 ładna truskawka z szypułką do dekoracji
Wykonanie:- kaszę wymieszać z niewielką ilością mleka, pozostawić na 30 minut- resztę mleka zagotować z cukrem, do gotującego się mleka wlać zawiesinę z kaszy manny, gotować na małym ogniu, cały czas mieszając do całkowitego rozklejenia się skrobi (do wyraźnego zgęstnienia)- ugotowaną kaszę zdjąć z ognia, lekko ostudzić pod przykryciem z folii spożywczej (ułożonej tak, by dotykała powierzchni)- kaszkę zmiksować do uzyskania puszystej konsystencji- truskawki oczyścić, pozbawić szypułek, rozdrobnić blenderem na mus, odłożyć 1-2 łyżeczki do dekoracji- zmiksowane truskawki dodać do ubitej kaszki, ponownie zmiksować do uzyskania jednolitego koloru- zimną śmietankę ubić na sztywno, delikatnie wmieszać do kaszki- gotowy mus przełożyć po równo do dwóch szklaneczek, wyrównać, na wierzchu zrobić kleksy z pozostawionego musu truskawkowego, schłodzić- mus podawać schłodzony, przed podaniem dekorować połówką truskawki
Mus z kaszy manny można przygotować też z innymi owocami, np. malinami. Jeśli chcielibyście otrzymać mniej kaloryczny deser, można kaszę manną ugotować na wodzie zamiast mleka lub ograniczyć ilość dodanej śmietanki, z tym, że wpłynie to na pewno na smak musu.