ßßß Cookit - przepis na Mus truskawkowy z kaszy manny

Mus truskawkowy z kaszy manny

nazwa

Wykonanie

Mus truskawkowy z kaszy manny to szybki w wykonaniu deser o delikatnym smaku truskawek w śmietanie. Dodatek bitej śmietany nadaje delikatnej konsystencji i równoważy smak kaszki.
Taki deser jest szybki w przygotowaniu, ważne jednak, żeby podawać go w formie schłodzonej, gdyż wtedy zachowuje odpowiednią konsystencję i najlepiej smakuje.
Przepis jest do wykorzystania w dwóch szklankach o pojemności 250ml, jest on jednak dość syty, więc można też podzielić go na więcej porcji do mniejszych naczyń.
Składniki:
40g kaszy manny
300ml mleka
30g cukru
1 łyżka soku z cytryny
200g truskawek
100g śmietanki 30%
1 ładna truskawka z szypułką do dekoracji
Wykonanie:
- kaszę wymieszać z niewielką ilością mleka, pozostawić na 30 minut
- resztę mleka zagotować z cukrem, do gotującego się mleka wlać zawiesinę z kaszy manny, gotować na małym ogniu, cały czas mieszając do całkowitego rozklejenia się skrobi (do wyraźnego zgęstnienia)
- ugotowaną kaszę zdjąć z ognia, lekko ostudzić pod przykryciem z folii spożywczej (ułożonej tak, by dotykała powierzchni)
- kaszkę zmiksować do uzyskania puszystej konsystencji
- truskawki oczyścić, pozbawić szypułek, rozdrobnić blenderem na mus, odłożyć 1-2 łyżeczki do dekoracji
- zmiksowane truskawki dodać do ubitej kaszki, ponownie zmiksować do uzyskania jednolitego koloru
- zimną śmietankę ubić na sztywno, delikatnie wmieszać do kaszki
- gotowy mus przełożyć po równo do dwóch szklaneczek, wyrównać, na wierzchu zrobić kleksy z pozostawionego musu truskawkowego, schłodzić
- mus podawać schłodzony, przed podaniem dekorować połówką truskawki
Mus z kaszy manny można przygotować też z innymi owocami, np. malinami. Jeśli chcielibyście otrzymać mniej kaloryczny deser, można kaszę manną ugotować na wodzie zamiast mleka lub ograniczyć ilość dodanej śmietanki, z tym, że wpłynie to na pewno na smak musu.
Źródło:http://smakolykibereniki.blogspot.com/2014/06/mus-truskawkowy-z-kaszy-manny.html