Wykonanie
Czarne porzeczki są wspaniałymi
owocami. Można z nich zrobić
konfiturę, sok,
kisiel czy chociażby mufinki . Świetnie nadają się również na domowe
lody. W zależności jakie
lody lubimy mogą one być albo bardzo słodkie albo bardziej lub mniej kwaśne. Domowe
lody są pyszne i może nie aż tak dietetyczne jak niedawno umieszczone tu
lody z
wiśni ale cóż mama też człowiek i coś pysznego jej też się należy.Składniki:3 szklanki
czarnej porzeczki200 g
śmietanki 30%200 g
jogurtu naturalnego2 łyżki
cukru pudru (lub więcej)Wykonanie:
Porzeczki umyć, oczyścić i zmiksować blenderem.
Śmietanę ubić, dodać
jogurt i ubijać jeszcze przez chwilę.Dodać zmiksowane
porzeczki i wymieszać, dodać
cukier według własnego uznania i całość jeszcze raz wymieszać.Tak przygotowaną masę przełożyć do pojemnika do zamrażania, przykryć go i włożyć do zamrażarki na co najmniej 5 godzin. Po pierwszej i drugiej godzinie (a najlepiej co godzinę) w zamrażalniku
lody należy przemieszać.