Wykonanie

Już kilka
razy widziałam zdjęcia jak
galaretka udaje
pomarańcze i bardzo mi się ona spodobała. Postanowiłam sprawdzić czy trudno jest wykonać coś takiego i okazało się że. No właśnie, że jak do każdej potrawy przydało by się troszeczkę wprawy i treningu. Po pierwsze trzeba uważać przy wydrążaniu
pomarańczy, a mianowicie, żeby nie zrobiła się dziura. Mnie się zrobiła ale poradziłam sobie nadlewając już prawie stężałą
galaretkę. A po drugie i najważniejsze jest to, że potrzeba bardzo
ostrego noża żeby ładnie przeciąć już gotową
galaretką. Ale pomimo, że mnie wyszły kawałki troszkę poszarpane to i tak całość wygląda świetnie i smakuje bardzo dobrze.W przepisie podano składniki które wystarczą do wypełnienia 1
pomarańczy.Składniki:1
pomarańcza1 ulubiona
galaretka, w moim przypadku truskawkowa250 ml
wody (połowa zalecanej ilości na opakowaniu
galaretki)Wykonanie:
Pomarańczę przeciąć na pół wzdłuż
owocu i wydrążyć
Wodę zagotować.Rozpuścić
galaretkę w wodzie, ostudzić.Wydrążone
pomarańcze włożyć do miseczek.Wlać
galaretkę do wydrążonych
pomarańczy i poczekać aż stężeje. Jeśli
galaretka jest zimna można ją włożyć do lodówki.Stężałe
galaretki wyciągnąć z miseczki i
ostrym nożem przeciąć w ćwiartki lub ósemki.


