Wykonanie
Kuchnia francuska zawsze kojarzyła mi się z pysznymi, trudnymi do przygotowania potrawami, idealnymi na wielkie okazje. I nie wiele się pomyliłam w mojej ocenie, dania
rodem z Francji zaskakują smakiem i niezwykłymi połączeniami składników.
Kto z was wpadłby na pomysł, żeby w jednym daniu użyć
cebuli naszpikowanej goździkami? Przyznam, że wahałam się czy dodawać ten składnik kiedy przygotowywałam
królika w
sosie musztardowym, nie byłam pewna czy aromat
goździków nie zniechęci do tego dania moich domowników.. Ostatecznie jednak żadnych odstępstw od przepisu nie było, a goście dopiero po kolacji dowiedzieli się o "tajemnym składniku". Od tego dnia
królik ten jest moim popisowym daniem uwielbianym przez wszystkich. Jeśli
mieliście okazję pracować z króliczym
mięsem, wiecie doskonale, że nie jest łatwo tak go przygotować, aby było miękkie i aromatyczne, ten przepis
daje gwarancję, że będzie pyszne.
Wybierać możecie z wielu mało znanych przepisów, o różnym stopniu skomplikowania. Nie musicie
mieć trudnych do zdobycia i
drogich składników, przekonacie się, że Francuzi potrafią zrobić "coś z niczego"- spróbujcie koniecznie zupy cebulowej.Wracając do samej książki znajdziecie w niej niebanalne przepisy, którymi zachwycicie największych smakoszy, a wybierać możecie spośród aż 571 dań. Dzięki tej książce przekonacie się, że kuchnia francuska może zagościć również na waszym
stole.Warto ją
mieć, ponieważ:zawiera bogaty zestaw przepisów, od podstawowych
sosów i zup, przez potrawy z żab, skorupiaków i różnorodnych
mięs, aż po deseryczytelne objaśnienia wskazują czy danie jest łatwe, czy trudne do wykonania, czas potrzebny na jego przygotowanie, oraz dla ilu osób jest przeznaczonekażdy przepis opatrzony jest numerem co ułatwia jego odnalezienie, a nazwy dań podane są również po francuskupraktyczne rady podane przy każdym opisie wykonania są bardzo pomocne, szczególnie dla osób rozpoczynających przygodę z kuchnią francuską.