ßßß Cookit - przepis na Kasza jaglana na słodko

Kasza jaglana na słodko

nazwa

Wykonanie

Składniki:
(na 3 porcje)
- pół szklanki kaszy jaglanej (ok. 90 g),
- szklanka malin (ok. 120 g),
- łyżka miodu (ok. 24 g),
- ½ szklanki wody (ok. 100 ml),
- ½ szklanki mleczka kokosowego (ok. 100 ml),
- wiórki kokosowe do posypania deseru.
Sposób przygotowania:
1. Dokładnie płuczemy kaszę jaglaną i gotujemy pod przykryciem w wodzie z dodatkiem mleczka kokosowego przez ok. 20 min. co jakiś czas mieszając.
2. Mieszamy kaszę jaglaną z miodem, malinami i przekładamy do kokilek.
3. Deser podajemy posypany wiórkami kokosowymi.
Deser jest bogaty w:
- witaminę C (pochodzącą z malin), która jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo,
- witaminę B 2 (pochodzącą z kaszy jaglanej), która reguluje funkcjonowanie układu nerwowego,
- żelazo (pochodzące z kaszy jaglanej), które jest składnikiem krwi.
Wartość odżywcza jednej porcji:
Porcja waży: ok. 160 g
Energia: 262 , 52 kcal
Białko: 4,81 g
Tłuszcze: 13 , 63 g
Węglowodany: 38 , 04 g
Błonnik pokarmowy : 7 , 86 g
Smacznego i zdr owego
Trójko lorowa Tęcza
Źródło:http://trojkolorowakuchnia.blogspot.com/2013/10/kasza-jaglana-na-sodko.html