ßßß Cookit - przepis na Ciągutki, mordoklejki, klejdomorki z makiem

Ciągutki, mordoklejki, klejdomorki z makiem

nazwa

Wykonanie

Od jakiegoś czasu miałam ochotę na mordoklejki. Ale takie, jakie można było kupić ładnych kilka(naście) lat temu. Niektóre potrafiły skleić szczęki na amen. A teraz o takie trudno. I smak tez już nie ten. Przepis podkradłam ze stron Moje Wypieki i nieco zmodyfikowałam. Ciągutki wyszły pyszne, chociaż jedynym mankamentem jest to, że szybko robią się miękkie i trzeba je przechowywać w lodówce - wiadomo, brak sztucznych utwardzaczy.
Na około 90 sztuk:
-1 szklanka mleka skondensowanego słodzonego
-230 g golden syrupu
-180 g masła
-1 i 3/4 szklanki brązowego cukru (krótko zmielonego w młynku
-1/2 szklanki maku
-olej do wysmarowania formy
Mleko, cukier i golden syrup umieszczamy w garnku o grubym dnie. Cały czas mieszając doprowadzamy do wrzenia a następnie gotujemy na małym ogniu około 40 minut. Pod koniec wsypujemy mak i dokładnie mieszamy. Formę (20x20) smarujemy cienką warstwą oleju. Przelewamy do niej masę i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia stężenia (najlepiej na całą noc).
Stęgniętą masę można kroić nożem, ale ja polecam ręczne formowanie wałeczków i krojenie na odpowiedniej długości wałeczki. Ciągutki zawijamy w papier do pieczenia. Przechowujemy w lodówce.
Smacznego!
Źródło:http://bistropatio.blogspot.com/2015/01/ciagutki-mordoklejki-klejdomorki-z.html