ßßß Cookit - przepis na deser kokosowy

deser kokosowy

nazwa

Wykonanie

Dziś przedstawiam Wam mój mały eksperyment. Miała to być wariacja na temat słynnych batoników kokosowych, ale w nieco innej formie. Wiem, że deser nie jest idealny i trzeba nad nim jeszcze trochę popracować, zwłaszcza nad temperowaniem czekolady, ale chciałem się nim podzielić. Może będzie to dla kogoś inspiracja do dopracowania go i podania w ciekawszej wersji.
składniki (2 porcje):
100 ml mleka
80 g wiórków koksowych
3 łyżki mleka w proszku
4 łyżki kaszy manny
2 łyżeczki żelatyny
60 g cukru pudru
100 g czekolady gorzkiej lub słodkiej
Żelatynę zalać 1 łyżką zimnej wody i odstawić do napęcznienia. Następnie rozpuścić w kąpieli wodnej. Mleko zagotować z cukrem pudrem, lekko przestudzić i wlewać stopniowo do rozpuszczonej żelatyny, cały czas mieszając. Dodać wiórki, mleko w proszku oraz kaszę, połączyć i przestudzić.
Z papieru do pieczenia wyciąć dwa prostokąty o szerokości równej obwodowi dowolnych kubków i wysokości ok. 10 cm. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, wylać na papier, rozsmarować szybko na wyciętych z papieru prostokątach szerokim nożem. Papier z czekoladą zawinąć w rulon, tak aby czekolada znalazła się w środku papierowego walca, całość włożyć do kubka i odstawić do całkowitego zastygnięcia. Kiedy czekolada stwardnieje delikatnie usunąć papier do pieczenia. Czekoladowe walce ustawić na talerzykach i napełnić chłodnym, kokosowym nadzieniem. Udekorować kokosowymi płatkami. Podawać.
Smacznego! :)
Źródło:http://www.krainasosny.pl/2015/02/deser-kokosowy.html