Wykonanie

Znalazłem chwilę czasu, aby przygotować jeszcze coś świątecznego. Dziś mam dla Was ostatni przepis znakomity deser, który jest kierowany zwłaszcza do osób, które lubią baaardzo słodkie smakołyki. Nugat to jedna z mich ulubionych propozycji, nie tylko an Boże Narodzenie, ale również na Wielkanoc. Ta gęsta, lekko ciągnąca się konsystencja sprawia, że moje podniebienie szaleje, a dodatek
pistacji i
żurawiny nadaje świetnego posmaku i łamie tą
słodycz.P.s. życzę Wam wszystkiego dobrego na te święta i oby były one tak smaczne jak tylko potraficie! :)składniki:1
białko200 g
cukru200 ml płynnego
miodu100 g
suszonej żurawiny100 g solonych
pistacji2
arkusze papieru ryżowego lub
waflecukier puder odo oprószenia
Cukier oraz
miód umieścić w rondlu i mieszając podgrzewać do rozpuszczenia składników. W garnuszku umieścić termometr cukierniczy i podgrzewać do uzyskania 155 ° C (nie mieszać!). W tym czasie
białko ubić na sztywno, zmniejszyć obroty i dalej ubijać. Kiedy gotujący się
syrop osiągnie pożądaną temperaturę, zdjąć z palnika i wlewać cienkim strumieniem do ubitej piany i miksować. Po chwili zwiększyć obroty i mieszać przez ok 6 minut, aż masa stanie się gęsta. Pod koniec wmieszać
pistacje oraz
żurawinę. Na dnie formy* ułożyć jeden arkusz papieru ryżowego/wafel. Gotową masę przełożyć do formy, wyrównać powierzchnię dłońmi pokrytymi cienko
olejem i przykryć drugim arkuszem papieru/waflem. Całość odstawić w chłodne miejsce na ok. 6 godzin. Po tym czasie kroić w dowolne kształty.* ja użyłem silikonowej foremki do finansjerek, którą oprószyłem
cukrem pudrem. Nie korzystałem z papieru ryżowego/wafla.Smacznego! :)

