ßßß
beza:240 g cukru4 białka jaj1 łyżeczka mąki ziemniaczanej1 łyżeczka białego octu winnegoBiałka ubić na sztywno. Następnie stopniowo dodawać cukier (po 1 łyżce). Miksować jeszcze przez kilka minut aż masa będzie gładka i lśniąca, wtedy dodać mąkę ziemniaczaną i ocet winny. Dokładnie połączyć. Blachę piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, odrysować trzy okręgi o średnicy ok. 15-20 cm. Masę z białek wyłożyć na narysowane kształty i przy pomocy szerokiej szpatułki tworzyć bezowe gniazda. Całość wstawić do piekarnika i piec w 180ºC przez 20 minut. Po tym czasie temperaturę zredukować do 120ºC i suszyć przez 2-3 godziny. Bezy studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Bezowe spody przełożyć przygotowanym musem czekoladowym, na każdy układać czarną porzeczkę, a wierzch ozdobić czereśniami.mus czekoladowy:200 ml kremówki 30%150 g gorzkiej czekolady100 ml wody80 g cukru5 żółtekCzekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić. Kremówkę ubić na sztywno, odstawić. Wodę zagotować z cukrem. Żółtka utrzeć mikserem na puszystą masę, zmniejszyć obroty i wlać gotujący się syrop. Do miski z czekoladą dodawać stopniowo ubitą kremówkę na przemian z masą jajeczną. Całość dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki na 30 minut lub do zamrażarki na 15 minut. Kiedy krem zgęstnieje przełożyć nim bezowe blaty.dodatkowo:czereśnieczarne porzeczkiSmacznego! :)