ßßß Cookit - przepis na pavlova z musem czekoladowym i owocami

pavlova z musem czekoladowym i owocami

nazwa

Wykonanie

Dziś, z okazji 600. lajka, przed Wami moja kolejna wariacja na temat królowej ciast i deserów. Tym razem jej wysokość pavlova przywdziała znakomitą, czekoladową szatę uzupełniając ją soczystą owocową biżuterią...
beza:
240 g cukru
4 białka jaj
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka białego octu winnego
Białka ubić na sztywno. Następnie stopniowo dodawać cukier (po 1 łyżce). Miksować jeszcze przez kilka minut aż masa będzie gładka i lśniąca, wtedy dodać mąkę ziemniaczaną i ocet winny. Dokładnie połączyć. Blachę piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, odrysować trzy okręgi o średnicy ok. 15-20 cm. Masę z białek wyłożyć na narysowane kształty i przy pomocy szerokiej szpatułki tworzyć bezowe gniazda. Całość wstawić do piekarnika i piec w 180ºC przez 20 minut. Po tym czasie temperaturę zredukować do 120ºC i suszyć przez 2-3 godziny. Bezy studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Bezowe spody przełożyć przygotowanym musem czekoladowym, na każdy układać czarną porzeczkę, a wierzch ozdobić czereśniami.
mus czekoladowy:
200 ml kremówki 30%
150 g gorzkiej czekolady
100 ml wody
80 g cukru
5 żółtek
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić. Kremówkę ubić na sztywno, odstawić. Wodę zagotować z cukrem. Żółtka utrzeć mikserem na puszystą masę, zmniejszyć obroty i wlać gotujący się syrop. Do miski z czekoladą dodawać stopniowo ubitą kremówkę na przemian z masą jajeczną. Całość dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki na 30 minut lub do zamrażarki na 15 minut. Kiedy krem zgęstnieje przełożyć nim bezowe blaty.
dodatkowo:
czereśnie
czarne porzeczki
Smacznego! :)
Źródło:http://www.krainasosny.pl/2014/07/pavlova-z-musem-czekoladowym-i-owocami.html