ßßß Cookit - przepis na sorbet z rabarbaru

sorbet z rabarbaru

nazwa

Wykonanie

Myślałem, że będę musiał czekać z tym postem do czerwca, ale jak widać nie muszę. Pogoda jest wyśmienita. W powietrzu od czasu do czasu da się już wyczuć zapach wakacji, lata i wspaniałej beztroski. W tym gorącym czasie dla ochłody przyda się coś zimnego i orzeźwiającego. Chyba nie muszę mówić, że sorbet z rabarbaru jest idealne na ten czas :D
składniki:
6 łodyg rabarbaru
2 1/2 szklanki wody
1 1/2 szklanki cukru
2 łyżki miodu
1 łyżeczka imbiru
sok z dowolnych czerwonych owoców lub czerwony barwnik (opcjonalnie; dla koloru)
Łodygi rabarbaru oddzielić od liści, posiekać w plastry, umyć i odcedzić. W rondlu umieścić wodę, cukier, miód, imbir oraz posiekane łodygi rabarbaru. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień, przykryć garnek i gotować jeszcze przez 5 minut. Ugotowany rabarbar odcedzić na sitku. Otrzymany kompot pozostawić. Puree z rabarbaru wystudzić. Następnie zetrzeć blenderem na gładką masę. Warzywne papkę przekładać do foremek na lody po ok. 2-3 łyżeczki na jeden otwór. Do kompotu dodać niewielką ilość czerwonego soku/barwnika. Miąższ zalać wystudzonym, zabarwionym napojem i przy pomocy łyżeczki rozprowadzić równomiernie po foremce kawałki warzywa. W otworach umieścić drewniane patyczki. Całość wstawić do zamrażarki na całą noc. Przed wyjęciem lodów, foremkę można zanurzyć na kilka sekund w gorącej wodzie lub pozostawić na kilka minut aby można było je łatwiej wyjąć.
Smacznego! :)
Źródło:http://www.krainasosny.pl/2014/05/sorbet-z-rabarbaru.html