Wykonanie

Myślałem, że
będę musiał czekać z tym postem do czerwca, ale jak widać nie muszę. Pogoda jest wyśmienita. W powietrzu od czasu do czasu da się już wyczuć zapach wakacji, lata i wspaniałej beztroski. W tym gorącym czasie dla ochłody przyda się coś zimnego i orzeźwiającego. Chyba nie muszę mówić, że
sorbet z
rabarbaru jest idealne na ten czas :Dskładniki:6 łodyg
rabarbaru2 1/2 szklanki
wody1 1/2 szklanki
cukru2 łyżki
miodu1 łyżeczka
imbirusok z dowolnych czerwonych
owoców lub czerwony barwnik (opcjonalnie; dla koloru)Łodygi
rabarbaru oddzielić od liści, posiekać w plastry, umyć i odcedzić. W rondlu umieścić
wodę,
cukier,
miód,
imbir oraz posiekane łodygi
rabarbaru. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień, przykryć garnek i gotować jeszcze przez 5 minut. Ugotowany
rabarbar odcedzić na sitku. Otrzymany kompot pozostawić. Puree z
rabarbaru wystudzić. Następnie zetrzeć blenderem na gładką masę. Warzywne papkę przekładać do foremek na
lody po ok. 2-3 łyżeczki na jeden otwór. Do kompotu dodać niewielką ilość czerwonego soku/barwnika. Miąższ zalać wystudzonym, zabarwionym
napojem i przy pomocy łyżeczki rozprowadzić równomiernie po foremce kawałki warzywa. W otworach umieścić drewniane patyczki. Całość wstawić do zamrażarki na całą noc. Przed wyjęciem
lodów, foremkę można zanurzyć na kilka sekund w gorącej wodzie lub pozostawić na kilka minut aby można było je łatwiej wyjąć.Smacznego! :)

