Wykonanie
Dziś mam dla Was wypiek nieco mniej wymagający niż wielkanocne baby, mazury czy serniki. Te muffinki są idealną alternatywą dla świątecznych ciast, których przygotowanie zabiera sporo czasu. Upieczone w uroczych papilotkach wprowadzą duży powiew wiosennej świeżości na wielkanocny stół, ale nadają się też na każdy inny dzień poza świętami :)składniki na 6 dużych babeczek:1,5 szklanki
mąki pszennej3/4 szklanki
cukru1/2 szklanki
mleka120 g
masła2
jajka2 łyżeczki
proszku do pieczeniaMasło utrzeć z
cukrem na gładką masę. Następnie dodać
jajko, dokładnie połączyć i wbić kolejne.
Mąkę wymieszać z
proszkiem do pieczenia i wsypywać partiami na przemian z
mlekiem. Ciasto nakładać do papilotek po ok. 2-3 łyżki. Piec w 160 º C przez ok. 25-30 minut na lekko złoty kolor i do tzw. suchego patyczka. Ja dodatkowo po upieczeniu babeczek włączyłem funkcję grill i piekłem jeszcze przez ok. 1, aby ładnie się przyrumieniły (trzeba jednak uważać z tą funkcją, bo łatwo jest spalić wypiek). Wystudzić i podawać.Smacznego! :)