Wykonanie
Gruszki lubię pod każdą postacią, surowe, pieczone czy właśnie gotowane. Już dawno planowałem przygotować deser z gotowanych
gruszek, jednak nie znalazłem żadnego ciekawego przepisu, stąd sam zmajstrowałem swoją prostą recepturę ;)

składniki (4 porcje):4 duże
gruszki1 szklanka
wody1 szklanka soku z
gruszek100 ml
syropu klonowego100 g
cukru1 laska
cynamonusok z połowy
cytrynygoździkiGruszki obrać pozostawiając ogonki. Do garnka wlać
wodę i sok z
gruszek. Dodać
syrop klonowy,
cukier,
sok z cytryny, laskę
cynamonu,
goździki i zagotować. Kiedy mieszanina zacznie wrzeć włożyć do niej obrane
owoce. Całość gotować przez ok. 30 minut na małym ogniu pod przykryciem. Po tym czasie wyjąć
gruszki i ustawić na talerzykach.
Syrop gotować przez kolejne 15 minut na dużym ogniu do odparowania 2/3 jego objętości.
Syropem polać ciepłe
owoce i podawać.Smacznego! :)




