Wykonanie
            Na dzień 
matki, a ja przygotowałem dosyć szybki i prosty deser. Panna cotta, czyli jeden z najpopularniejszych włoskich deserów razem z tiramisu. Cottę przygotowałem w specjalnych silikonowych foremkach w kształcie róż, które dają świetny efekt i nadają się tu idealnie :)

składniki na 6 porcji:400 ml 
śmietany kremówki 30%3 łyżki 
cukru pudru3 łyżeczki 
żelatyny1 
laska waniliidodatkowo:
syrop o dowolnym smaku, ja użyłem soku z czarnego bzu
Śmietankę kremówkę zagotować w rondelku cały czas mieszając. Wrzucić 
laskę wanilii i gotować jeszcze przez ok. 5 minut. W tym czasie 3 łyżeczki 
żelatyny rozpuścić z 3 łyżkami gorącej 
wody. Garnek zdjąć z ognia, wyjąć 
wanilię dodać 
cukier puder, 
żelatynę i dokładnie wymieszać.Foremkę do deseru (ja użyłem silikonowej do babeczek) polać zimną 
wodą i wypełnić masą. Całość wstawić do lodówki na kilka godzin aż stężeje. Aby wyjąć deser, najlepiej zanurzyć formę na chwilę w garnku z gorącą 
wodą.Pannę cottę przełożyć na talerzyk, polać dowolnym sosem i podawać.Smacznego i wszystkiego dobrego dla wszystkich MAM ŚWIATA! :)


