Wykonanie
W tym roku mamy wyjątkowo dużo
malin ;). Bardzo się cieszę, bo oprócz ciast i
przetworów najadłam się ich także na surowo lub w postaci deserów, takich jak tutaj. W pierwszej wersji miał być to eton mess z
malinami, ale okazało się, że mam zbyt mało kremówki. Zrobiłam więc inny krem i deser wyszedł równie smaczny ;).
Składniki:20 dag
malin90g
śmietanki 30%1 łyżka
cukru pudru1 łyżka
śmietany 18%2-3 łyżki
jogurtu malinowegoróżowe
bezyPrzygotowanie:Połowę ilości
malin blendujemy na mus. Kremówkę ubijamy na sztywno z
cukrem pudrem. Następnie dodajemy do niej
śmietanę i
jogurt. Dokładnie mieszamy. Do dwóch wysokich szklanek wkruszamy kilka bez,
potem łyżką nakładamy masę
śmietanowo-
jogurtową, nakładamy kilka świeżych
malin i dwie łyżeczki musu z
malin. Następnie czynności te powtarzamy jeszcze raz w tej samej kolejności:
bezy, masa,
maliny, mus. Jako ostatnią warstwę w szklankach umieszczamy masę
śmietanowo-
jogurtową. Dekorujemy kilkoma świeżymi
malinami i całymi
bezami. Smacznego!