ßßß Cookit - przepis na Kompot z jabłek i porzeczek

Kompot z jabłek i porzeczek

nazwa

Wykonanie

To mój sposób na upały, naturalny, owocowy, schłodzony w lodówce. Do tego uwielbiany przez moje córeczki. Jak mam im nie zrobić skoro pochłaniają go litrami. Och wykorzystuję to lato maksymalnie :)
Składniki:
1,5 szklanki porzeczek czarnych i czerwonych
0,5 kg jabłek (u mnie papierówki z ogrodu)
2 - 2,5 l wody
3/4 - 1 szkl. cukru
Porzeczki opłukać, obrać z szypułek. Jabłka opłukać, pokroić na ćwiartki i wydążyć gniazda nasienne. Następnie przełożyć do garnka zalać wodą i zagotować. Wsypać cukier, dodać porzeczki, przemieszać i gotować 5 minut na małym ogniu. Pozostawić do przestygnięcia, następnie przecedzić i schłodzić w lodówce.
Ilość cukru redukuję: jeśli mam słodkie owoce daję mniej. Możecie go również pominąć i ugotować same owoce z wodą a cukier zastąpić słodzikiem lub w ogóle go nie używać. Rzecz gustu czy też diety.
Jak to moje córy określiły "mama miodzio" :) dlatego polecam. Prosto, pysznie i naturalnie.
Źródło:http://kuchniamagorzata.blogspot.com/2015/07/kompot-z-jabek-i-porzeczek.html