Wykonanie
To mój sposób na upały, naturalny,
owocowy, schłodzony w lodówce. Do tego uwielbiany przez moje córeczki. Jak mam im nie zrobić skoro pochłaniają go litrami. Och wykorzystuję to lato maksymalnie :)
Składniki:1,5 szklanki
porzeczek czarnych i czerwonych0,5 kg
jabłek (u mnie papierówki z ogrodu)2 - 2,5 l
wody3/4 - 1 szkl.
cukruPorzeczki opłukać, obrać z szypułek.
Jabłka opłukać, pokroić na ćwiartki i wydążyć gniazda nasienne. Następnie przełożyć do garnka zalać
wodą i zagotować. Wsypać
cukier, dodać
porzeczki, przemieszać i gotować 5 minut na małym ogniu. Pozostawić do przestygnięcia, następnie przecedzić i schłodzić w lodówce.Ilość
cukru redukuję: jeśli mam słodkie
owoce daję mniej. Możecie go również pominąć i ugotować same
owoce z
wodą a
cukier zastąpić słodzikiem lub w ogóle go nie używać. Rzecz gustu czy też diety.Jak to moje córy określiły "mama miodzio" :) dlatego polecam. Prosto, pysznie i naturalnie.