Wykonanie
Nie znam drugiego
napoju, który lepiej by orzeźwiał niz kompot z
czerwonej porzeczki. Powinien być kwaśny i bardzo mocno schłodzony. Ja podaję go dodatkowo z kostkami
lodu, w których zamrażam pojedyncze
porzeczki (wyglądają całkiem efektownie). jeśli zrobimy takie kostki warto też
mieć słomki do picia, żeby jakaś zabłąkana
porzeczka nie wpadła nam do ust z
napojem.Składniki:3 szklanki obranych z ogonków
porzeczek1 duże, słodkie
jabłko3,5 litra
wodycukier do smaku: ja dałam 1 łyżkęPrzygotowanie:W garnku doprowadzić
wodę do wrzenia.
Jabłko obrać i pokroić na cząstki.Na wrzątek wrzucić
porzeczki i
jabłka. Gotować na małym ogniu aż
jabłka będą miękkie (kilkanaście minut).Doprawić
cukrem i porządnie schłodzić.Smacznego!