Zachciało mi się konkursu... lubię je i powiem Wam dlaczego... zazwyczaj zaczynam burzę mózgu, mojego oczywiście ;) analizuję dokładnie zadanie konkursowe i szaleją moje komórki. Co zrobić, jak to połączyć a co z tego wychodzi? Bajka...a czy wygram cokolwiek... hm to jest mało ważne. Ważne jest to, że to co zrobię jest pyszne. Takie są roladki w szynce z serkiem i pistacjami z dodatkiem figi i sosu balsamicznego. Dla mnie genialna przekąska na przyjęcia, która robi się praktycznie sama :)Składniki:70 g pistacji "FELIX" lub 60 g orzeszków ziemnych135 g serka śmietankowego naturalnego100 g szynki surowej dojrzewającej (łagodnie wędzonej)1 - 2 figi świeże1/3 szkl. octu balsamicznego1 łyżka mioduOcet balsamiczny połączyć z miodem i gotować do uzyskania konsystencji sosu. Odstawić.Pistacje obrać z łusek, drobno posiekać. Dodać je do serka i wymieszać. Na plasterku szynki rozsmarować 1 łyżeczkę serka, na niego położyć kawałek figi i zawinąć. Na półmisku ułożyć kawałki figi z roladkami i odrobiną sosu z octu balsamicznego.