Wykonanie
Coraz częściej dochodzę do wniosku, że lubię sobie utrudniać życie :) Przecież to tak proste - ściągnąć sok ze sklepowej półki. No cóż ... mój jest lepszy ;).
Sok truskawkowy można zrobić w bardzo prosty sposób. Obrane, opłukane
truskawki włożyć do sokownika zasypać
cukrem i przelewać od razu do butelek. Zakręcić i obrócić do góry dnem. Jest to najczęściej stosowany przepis na sok. Ja robię go nieco inaczej.

Składniki:4 kg
truskawek1 l
wody2 kg
cukruTruskawki opłukuję, obieram z szypułek. Przekładam do sokownika na wrzątek, mieszam od czasu do czasu i zlewam co 5 minut sok do większego naczynia. (Mam niewielki sokownik, podzieliłam porcję na 2). Powstały sok cedzę przez durszlak z lnianą ściereczką. Następnie gotuję
wodę i dodaję do niej po 1/2 kg
cukru. Kiedy rozpuści się
cukier dodaję stopniowo następną porcję, cały czas mieszając. Doprowadzam do wrzenia i natychmiast obniżam ogień by tylko delikatnie migotał. Uwaga by nie wykipiał! Gotuję 5 minut, przelewam do soku. Następnie wlewam do czystych butelek, zakręcam i pasteryzuję 10 minut. Otrzymałam 18 butelek 300 ml.Zachęcam do robienia własnych
soków, bez "E".