Wykonanie
Nie przypuszczałam, że spotka się z taką aprobatą mojej rodzinki. Nigdy nie robiłam puree bo nie przepadam za papkami.
Ziemniak to
ziemniak,
dynia to
dynia lubię smak obu i lubię jeść je w kawałkach po prostu. A tu niespodzianka dzieciakom tak posmakowało, że teraz muszę robić ;)
Składniki:0,5 kg
ziemniaków0 , 5 kg dyni (obranej i bez pestek)1 łyżeczka
soliszczypta
gałki muszkatołowej1 łyżeczka
masłaZiemniaki i
dynię obrałam, pokroiłam w większą kotkę i ugotowałam na parze. Na spód dałam
ziemniaki bo twardsze,
dynię dołożyłam po 5 minutach gotowania się
ziemniaków. Po ugotowaniu, pozostawiłam chwilę do odparowania, następnie przecisnęłam przez praskę do
ziemniaków. Przyprawiłam
solą i świeżo startą gałką, dodałam łyżeczkę
masła. Wszystko wymieszałam i podałam z
kurczakiem.
Do puree dodaje się
mleka ja tego nie zrobiłam ponieważ
dynia jest warzywem soczystym. Jeśli macie pod ręką tylko
ziemniaki to należy dodać 1/2 szklanki
mleka na około 80 dag
ziemniaków.Życzę smacznego!