ßßß Cookit - przepis na Syrop z kwiatów czarnego bzu.

Syrop z kwiatów czarnego bzu.

nazwa

Składniki

Wykonanie

Składniki:
około 60 baldachów kwiatów czarnego bzu
2,5 l wody
2,5 kg cukru
3 cytryny
Jedną cytrynę obieram, kroję w krążki. Dodaję do kwiatów.
Wodę doprowadzam do wrzenia wsypuję powoli cukier cały czas mieszając by się rozpuścił. Gotuję 5 minut na małym ogniu, od zagotowania. Dodaję sok z 2 cytryn, pozwalam by się zagotował z syropem. Zalewam tym kwiaty, mieszam by wszystkie kwiaty zatopić w syropie i odstawiam na 2 dni do maceracji. Należy pamiętać by raz dziennie przemieszać syrop. Po dwóch dniach przecedziłam przez lnianą ściereczkę, wlałam do butelek 300 ml (pozostałość po bobofrutach), zakręciłam i pasteryzowałam 10 minut od momentu zagotowania.
Z podanej ilości składników wyszło mi 12 butelek.
Polecam!
Źródło:http://kuchniamagorzata.blogspot.com/2013/06/syrop-z-kwiatow-czarnego-bzu.html