Wykonanie

Składniki:około 60 baldachów kwiatów czarnego bzu2,5 l
wody2,5 kg
cukru3
cytrynyJedną
cytrynę obieram, kroję w krążki. Dodaję do kwiatów.
Wodę doprowadzam do wrzenia wsypuję powoli
cukier cały czas mieszając by się rozpuścił. Gotuję 5 minut na małym ogniu, od zagotowania. Dodaję sok z 2
cytryn, pozwalam by się zagotował z
syropem. Zalewam tym kwiaty, mieszam by wszystkie kwiaty zatopić w
syropie i odstawiam na 2 dni do maceracji. Należy pamiętać by raz dziennie przemieszać
syrop. Po dwóch dniach przecedziłam przez lnianą ściereczkę, wlałam do butelek 300 ml (pozostałość po bobofrutach), zakręciłam i pasteryzowałam 10 minut od momentu zagotowania.Z podanej ilości składników wyszło mi 12 butelek.Polecam!