Wykonanie
Dzisiaj po dłuższej przerwie chcieliśmy Wam zaproponować wegetariańskie danie pochodzące z kuchni włoskiej a mianowicie zapiekankę warzywną z kluseczkami gnocchi które można zamienić dowolnym
makaronem.Składniki:-
Mieszanka warzyw na patelnię - 1 szt.- Gnocchi - 1 op.-
Pomidory w puszce - 1 szt.-
Ser żółty twardy - 40 gr.- Pesto - 2 łyżki-
Czosnek - 2 lub 3 ząbki-
Oliwka z
oliwek-
PrzyprawyPrzygotowanie:Na rozgrzaną
oliwę wrzucamy posiekany
czosnek i warzywa. Smażymy przez chwilę a następnie dodajemy
pomidory i
przyprawy. Ja dodałem mieszankę
ziół włoskich które były w
mieszance warzyw a do smaku doprawiłem ulubioną przez nas
Vegetą Natur. Wszystko dusimy aż do zgęstnienia sosu. Jak sos trochę zgęstnieje dodajemy pesto i gnocchi. Dokładnie mieszamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego
oliwką. Wierzch potrawy posypujemy
startym serem i zapiekamy przez 10 minut w temperaturze 200°C. SmacznegoJa gnocchi kupiłem już ugotowane, jeśli nie dysponujesz takim odpowiednio wcześniej musisz ugotować gnocchi w tym celu włóż je do posolonej gotującej
wody. Gotuj tak długo aż wypłyną na powierzchnię, następnie odcedź z
wody.