Wykonanie
Sezon
czereśniowy w pełni, jest to jeden z nielicznych
owoców, które zjada moja starsza córka, więc gdy jest sezon wykorzystuję to na maksa.
Daję jej na wszelkie możliwe sposoby, które przychodzą mi do głowy. Uwielbiamy w domu
ciasteczka owsiane więc i tam
czereśnie wylądowały :) Robi się je bardzo szybko i można je zjadać tyle ile się da :)) Z
czereśniami trzeba się spieszyć, aby szpaki nie były pierwsze:)

SKŁADNIKI : na około 30-35 sztuk200 g miękkiego
masła3/4 szklanki
cukru pudru1/4 szklanki
cukru brązowego1 duże
jajko1 szklanka
mąki pszennej2,5 szklanki
płatków owsianych2 łyżki ekstraktu z
wanilii (można zastąpić
aromatem waniliowym)1 szklanka
czereśni wypestkowanych i przeciętych na pół1/2 łyżeczki
sody1 płaska łyżeczka
proszku do pieczenia
SPOSÓB WYKONANIA :-
masło utrzeć (zmiksować) na puszystą masę, dodać
cukier puder i dalej zmiksować - dodać
cukier brązowy i zmiksować, wbić całe
jajko i dalej miksować- do tak przygotowanej masy wsypać resztę składników i wszytko razem zmiksować- dodać
czereśnie i wymieszać łyżką drewnianą - blachę wyłożyć papierem do pieczenia.- z ciasta robić kulki wielkości
orzecha włoskiego (lub większe, wedle uznania), spłaszczyć je łyżką- układać na blaszce z sporych odstępach.- piec w temperaturze 180ºC przez około 15 - 17 minut do lekkiego zbrązowienia (piekłam 15 minut)- chwilę odczekać przed zdjęciem z blachy (będą miękkie ),
potem studzić na kratce.

Smacznego zajadania :)