Wykonanie
Jest już jakiś czas po świętach, ale warto jeszcze stworzyć sobie coś przypominającego nam święta. Zupa migdałowa jest jednym z dań wigilijnych, jednak nie zyskała takiej popularności jak barszcz czy rybna, grzybowa. A szkoda bo jest przepyszna i szybka w zrobieniu.

SKŁADNIKI:- 1 litr
mleka- 100 g
płatków migdała-
laska wanilii- 3 łyżki
cukru- szczyptę
soli- garść
żurawiny suszonejSPOSÓB WYKONANIA:-
Mleko zagotuj z
cukrem i
wanilią (wyłuskane nasionka wraz z laską). Do gorącego dodaj
suszone żurawiny, aby napęczniały.-
Migdały jeśli nie mamy w płatkach do całe zaparz na chwile w gorącej wodzie, bez problemu usunie się z nich skórkę, posiekać i zmielić w blenderze (ja mieliłam w młynku do
kawy)- do
mleka wsypać
cukier, szczyptę
soli wrzucić
migdały i wszystko dokładnie ze sobą wymieszać i zagotować zupę- można ją podawać na ciepło jak i na zimno- szybka, pyszna i coś innego, ja ją też często robię na niedzielny obiad jako pierwsze danie.

Smacznego