ßßß Cookit - przepis na Pomidorki faszerowane pastą z tuńczyka

Pomidorki faszerowane pastą z tuńczyka

nazwa

Wykonanie

Dziś przedstawiam kolejny pomysł na ciekawą przystawkę, która bardzo ładnie prezentuje się na stole - pomidorki faszerowane pastą z tuńczyka . Jest to idealne "finger food" na wszelkiego rodzaju imprezy. Mam nadzieję, że się Wam spodobają i zasmakują ;) Przepis pochodzi z książki "Szkoła gotowania - kuchnia włoska" z moimi ma ł ymi modyfikacjami.
Składniki :
Opakowanie pomidorków koktajlowych (średniej wielkości i okrągłych)
puszka tuńczyka w oleju
2-3 czubate łyżki serka ricotta
sok z cytryny
rukola lub sałata
łyżka kaparów
sól, pieprz
Przygotowanie :
Pomidorki obciąć od spodu i wydrążyć. Ułożyć na talerzu do góry nogami, aby wypłynął z nich sok.
W międzyczasie przygotować farsz - tuńczyka odsączyć, przełożyć do miseczki, skropić sokiem z cytryny, dodać połowę kaparów - zmiksować, następnie dodać ricottę i wszystko dokładnie wymieszać. Farsz nałożyć do szprycki i faszerować nim pomidorki. Na talerzu uło ż yć ricottę lub sałatę i na niej układać pomidorki.
Smacznego !
Źródło:http://codzienne-gotowanie.blogspot.com/2014/09/pomidorki-faszerowane-pasta-z-tunczyka.html