Wykonanie
Dziś przedstawiam kolejny pomysł na ciekawą przystawkę, która bardzo ładnie prezentuje się na
stole -
pomidorki faszerowane pastą z
tuńczyka . Jest to idealne "finger food" na wszelkiego rodzaju imprezy. Mam nadzieję, że się Wam spodobają i zasmakują ;) Przepis pochodzi z książki "Szkoła gotowania - kuchnia włoska" z moimi ma ł ymi modyfikacjami.

Składniki :Opakowanie
pomidorków koktajlowych (średniej wielkości i okrągłych)puszka
tuńczyka w oleju2-3 czubate łyżki
serka ricottasok z cytrynyrukola lub
sałatałyżka
kaparówsól,
pieprz
Przygotowanie :
Pomidorki obciąć od
spodu i wydrążyć. Ułożyć na talerzu do góry nogami, aby wypłynął z nich sok.W międzyczasie przygotować farsz -
tuńczyka odsączyć, przełożyć do miseczki, skropić
sokiem z cytryny, dodać połowę
kaparów - zmiksować, następnie dodać
ricottę i wszystko dokładnie wymieszać. Farsz nałożyć do szprycki i faszerować nim
pomidorki. Na talerzu uło ż yć
ricottę lub
sałatę i na niej układać
pomidorki.

Smacznego !