Wykonanie
Już od dawna miałam ochotę na
szparagi z
jajkiem na miękko, aż wczoraj kupiłam bardzo ładne i dorodne
szparagi i przygotowałam wyśmienite i wytworne śniadanie. Przy okazji dodam może kilka słów o samych szparagach - aby kupić świeże
szparagi należy zwrócić uwagę, aby miały zamknięte główki, a ich końce były wilgotne, natomiast łodygi pocierane o siebie powinny charakterystycznie skrzypieć.
Szparagi najlepiej przygotować jak najszybciej, nie nadają się do dłuższego przechowywania.
Zielone szparagi nie wymagają obierania, trzeba je tylko umyć i odciąć zdrewniałą końcówkę. Najlepiej gotować je w wysokim garnku "na stojąco" główki, nie muszą być zanurzone w wodzie, do ich "obgotowania" wystarczy para unosząca się z garnka, jeśli jednak nie mamy odpowiedniego garnka do gotowania
szparagów (istnieją specjalne garnki z sitkiem przeznaczone wyłącznie do gotowania
szparagów (!)) można je także spokojnie gotować na głębokiej patelni, ponieważ jest szeroka, lub na parze.
pęczek
zielonych szparagów2-3
jajka4-6 plastrów
bekonusól,
pieprzSzparagi gotować w lekko osolonej wodzie przez około 10 minut, od czasu do czasu sprawdzając czy są wystarczająco miękkie. Należy pamiętać, że bardzo łatwo je rozgotować, a ponadto
szparagi "dochodzą" jeszcze chwilę po wyjęciu ich z
wody.W międzyczasie na grillu lub patelni grillowej przesmażyć plastry
bekonu.W garnku zagotować
wodę z dodatkiem kilku łyżek
octu. Ostrożnie wbić do niej
jajko, jeżeli
białko zbytnio się rozleje delikatnie nagarnąć je łyżką. Gotować około minuty, w zależności jak bardzo rzadkie
żółtko preferujecie. Z
wody wyjmować delikatnie łyżką cedzakową.Na talerzu ułożyć plastry
bekonu, na nich
szparagi, a następnie
jajko, poprószyć
solą i
pieprzem, natychmiast podawać.
Smacznego!