Wykonanie
Tłusty Czwartek, czyli święto każdego Słodziaka :)Pączki, pączusie z różnymi nadzieniami, z lukrem, z
cukrem pudrem...A ja w tym roku porzuciłam pączki na rzecz chrustu zwanego
faworkami lub
faworków zwanych chrustem :) Uwielbiam... szczególnie świeżo smażone, cieplutkie, a do tego kubeczek
kawy ;) Ech.. nic tylko jeść ;) Tylko kto policzył kalorie dnia dzisiejszego?
FaworkiSkładniki:1/2 kg
mąki1 szklanka kwaśnej
śmietany1
jajko1
żółtko1 kieliszek
spirytusu5 dag
masłaPrzygotowanie:
Mąkę przesiewamy na stolnicę,
masło kroimy na małe kawałeczki i wszystkie te składniki trzeba wysiekać, a następnie wyrobić je ręcznie.Ciasto trzeba bardzo cienko rozwałkować i radełkiem wycinać paski, z dziurką na środku. Przekładać jeden koniec przez dziurkę i ładnie zakręcić.Gotowe
faworki smażymy w głębokim tłuszczu, najsmaczniejsze są smażone na
smalcu.Usmażone posypujemy
cukrem pudrem i już są gotowe do jedzenia ;)