ßßß Cookit - przepis na Faworki

Faworki

nazwa

Wykonanie

Tłusty Czwartek, czyli święto każdego Słodziaka :)
Pączki, pączusie z różnymi nadzieniami, z lukrem, z cukrem pudrem...
A ja w tym roku porzuciłam pączki na rzecz chrustu zwanego faworkami lub faworków zwanych chrustem :) Uwielbiam... szczególnie świeżo smażone, cieplutkie, a do tego kubeczek kawy ;) Ech.. nic tylko jeść ;) Tylko kto policzył kalorie dnia dzisiejszego?
Faworki
Składniki:
1/2 kg mąki
1 szklanka kwaśnej śmietany
1 jajko
1 żółtko
1 kieliszek spirytusu
5 dag masła
Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy na stolnicę, masło kroimy na małe kawałeczki i wszystkie te składniki trzeba wysiekać, a następnie wyrobić je ręcznie.
Ciasto trzeba bardzo cienko rozwałkować i radełkiem wycinać paski, z dziurką na środku. Przekładać jeden koniec przez dziurkę i ładnie zakręcić.
Gotowe faworki smażymy w głębokim tłuszczu, najsmaczniejsze są smażone na smalcu.
Usmażone posypujemy cukrem pudrem i już są gotowe do jedzenia ;)
Źródło:http://lawendowe2nieba.blogspot.com/2015/02/faworki.html