ßßß
Wykonanie tortu w kształcie sukni księżniczki nie wymaga specjalnej formy do pieczenia, ani docinania z regularnego ciasta. Wystarczy upiec ciasto, które rośnie „z górką” :) A ponieważ sukienka musi być proporcjonalna, dodatkowo dobrze jest upiec drugie ciasto, rosnące „równo”.W przypadku tego tortu ciasto z górką było ciemne i zostało podzielone na 3 części, natomiast pomiędzy warstwami ciemnymi znalazły się 2 warstwy jasnego biszkoptu.Lalka Barbie czasowo została pozbawiona nóg i na torcie znalazł się sam korpusik (po wszystkim nogi znalazły się na swoim miejscu), dlatego wystarczyło wykonać mały otwór, który został zamaskowany falbanką z masy.Nie zamieszczam przepisu na sam tort, bo nie taka jest intencja tego wpisu, ale gdyby była taka potrzeba, zapraszam.Masa do obłożenia tortu średnicy 25 cm :600 ml śmietany kremówki 36%400 g serka mascarpone6 łyżek cukru pudruróżowy barwnik spożywczy w żelufioletowe jadalne koralikiŚmietana i mascarpone muszą być bardzo dobrze schłodzone.Śmietanę ubić mikserem dodając stopniowo cukier puder. Dodać mascarpone i jeszcze raz dobrze zmiksować.Na jasne dekoracje odłożyć ¼ masy. Do pozostałej części dodać barwnik i zmiksować.
Na przodzie suknie duży zaznaczyć trójkąt w miejscu, na które trzeba nanieść biały krem. Pozostałą część tortu obłożyć różową masą.Pozostałe dekoracje wykonane są za pomocą trzech rożnych tylek.
Tylką do spirali (Wilton 32) i różową masą wykonane są falbanki na połączeniu białej i różowej masy, falbanka na dole sukni i kwiaty. Podobną dekorację można zrobić za pomocą dowolnej tylki zakończonej gęstymi ząbkami.W centrum każdego kwiatka znalazł się mały jadalny koralik.Tylką do robienia napisów (Wilton 3) wykonano różowy wzorek na białym przodzie suknie oraz białe detale na połączeniu białej i różowej masy. Podobny efekt można osiągnąć przy pomocy zwykłego woreczka ściętego na rogu.Tylką do robienia listków (Wilton 352) wykonano białe listki. Podobny efekt można uzyskać ścinając róg grubego woreczka w kształcie litery „V”. Tutaj można podglądnąć jak.Tort należy schłodzić, dlatego dobrze zostawić trochę masy i korpus lalki umieścić w otworze na szczycie tortu przed samym podaniem. Miejsce pomiędzy korpusem a tortem maskujemy lekkim wzorkiem z kremu.