ßßß
Dekoracja składa się z 3 elementów:- masy do obłożenia tortu- pokruszonego ciemnego ciasta- masy do wykonania dekoracyjnych kwiatówMasa do obłożenia tortu średnicy 21 cm :350 ml śmietany kremówki 36%250 g serka mascarpone2 łyżki cukru pudru
Śmietana i mascarpone powinny być dobrze schłodzone.Śmietanę należy ubić za pomocą miksera na sztywno, dodając pod koniec miksowania cukier puder. Do ubitej śmietany dodać mascarpone i jeszcze raz wszystko dobrze zmiksować.Tort obłożyć masą zaczynając od boków.Pokruszone ciemne ciastoMożna użyć dowolnego ciasta, jednak najpraktyczniej jest upiec ciemne ciasto, które rośnie „z górką”, ściąć nadmiar i po przełożeniu warstw i obłożeniu ciasta masą udekorować je pokruszonymi ścinkami. Ciemne ciasto ładnie kontrastuje z jasnym tłem.
Masa do wykonania dekoracyjnych kwiatów :400 g miękkiego masła2 łyżki masy kajmakowej z puszkiróżowy barwnik w żelu
Masło musi być miękkie ponieważ należy je utrzeć mikserem na gładką puszystą masę. Pod koniec ucierania dodać kajmak.Z masy odłożyć około 1/5 ilości. Do pozostałej części dodać barwnik. Jeśli barwnik jest dobrej jakości wystarczy raz zanurzyć w nim wykałaczkę i taką ilość barwnika przenieść do masy.Do wykonania tych kwiatów użyłam tylki Wilton 1M. Jasną masę należy przełożyć do worka cukierniczego z odpowiednią tylką, rozsmarować ją, następnie otworzyć worek i różową masę starać się umieścić w środku (dzięki temu masa będzie miała odcienie różu i beżu). Wycisnąć kwiaty robiąc niewielką spiralę od środka do zewnątrz (tylka umieszczona pionowo nad dekorowaną powierzchnią, bez obracania jej wokół własnej osi, bez obracania tortu w trakcie dekoracji).